Події

Фахівці екоінспекції зафіксували забруднення річки у райцентрі Житомирської області через каналізаційний колектор

7 May 2024, 09:49

У Бердичеві фахівці екоінспекції зафіксували факт забруднення річки Гнилоп’ять.

Про це 7 травня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«У ході здійснення рейдових заходів, спрямованих на виявлення несанкціонованих скидів стічних (зворотних) вод у поверхневі водні об’єкти на території м.Бердичів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу 26 квітня 2024 року було виявлено, що по вул. Шкіряників проходить каналізаційний колектор, з оглядових колодязів якого відбувається витік рідини сірого кольору зі специфічним запахом, яка згодом потрапляє у струмок Грабарка (притока р. Гнилоп’ять). На час проведення вказаного заходу встановити власника чи балансоутримувача зазначеного колектора не представилось можливим», - йдеться у повідомленні.

З метою встановлення ймовірного факту забруднення водного об’єкта спеціалістом відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції було відібрано проби води у місці потрапляння стічних вод до струмка, у струмку нижче і вище місця потрапляння.

За результатами проведених інспекцією досліджень відбірних зразків проб вод зафіксовано перевищення встановлених гранично допустимих концентрацій аміаку – у 21,5 рази, заліза –у 9,2 рази, фосфати – 2,8 рази, ХСК – у 26,8 рази, БСК-5 – у 83,5 рази.

Таким чином відбувається забруднення води у струмку, що приводить до погіршення якості води у річці.

З огляду на вище зазначене, керуючись ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Інспекція скерувала на адресу Бердичівської міської ради лист про надання інформації щодо власника чи балансоутримувача вищезазначеного каналізаційного колектора (мережі) по вул. Шкіряників у Бердичеві.

Нагадаємо, 2 травня пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу інформувала, що інспектори відібрали проби води з річки р. Тетерів та в районі провулка Корбутівського у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 21 березня 2024 року фахівці екоінспекції відібрали проби води районі провулка Корбутівського у Житомирі. Під час обстеження місцевості було встановлено, що з колектора зливових вод витікає сіра рідина з відчутним фекальним запахом, яка надалі потрапляє у р. Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція вода проба забруднення струмок річка аналіз 
Матеріали по темі