Економіка

Цього року можуть підвищити тариф на електроенергію для часткового покриття збитків від ворожих ударів по енергооб’єктах

7 May 2024, 18:18

Ситуація в енергосистемі України складна, але стабільна.

Про це повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірах телемарафону «Єдині новини» - інформує 7 травня пресслужба Державної інспекції енергетичного нагляду.

Коментуючи питання ймовірності блекаутів, він зауважив, що про тотальний блекаут не йдеться.

«Але відключення, на жаль, можливі. Усе залежить від того, наскільки вдасться відновити пошкоджені енергооб’єкти до початку опалювального періоду», – зазначив він.

Наразі у денний час є певний профіцит електроенергії завдяки сонячній генерації. У вечірні години також здійснюється імпорт з енергосистеми Європи.

Голова наголосив, що збитків, яких завдано українській енергетиці, не зазнавала жодна енергосистема у світі. Знищено близько 80% теплової генерації – це високоманеврові потужності, які дозволяли здійснювати балансування навантаження в енергосистемі упродовж доби. Також істотно пошкоджено об’єкти гідрогенерації. В цілому ворог уразив понад 7 ГВт генеруючих потужностей, на відновлення яких потрібен досить тривалий час. За його словами, ступінь ушкодження енергооб’єктів різний. Тож енергетики працюють цілодобово, щоб оперативно відремонтувати обладнання, яке підлягає швидкому відновленню.

За попередніми розрахунками, за останні півтора місяця збитки перевищили 1 млрд доларів США. Перекрити їх лише за рахунок діючого на сьогодні тарифу на електроенергію та наявної на сьогодні міжнародної допомоги неможливо. Відтак триває пошук шляхів розв’язання цього питання.

«Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Тож наразі потрібна велика концентрація зусиль», – наголосив Голова.

Зокрема, 6 травня міністр енергетики України Герман Галущенко і європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон провели засідання Міжнародної консультативної ради, до якої входять міністри енергетики всіх країн ЄС та G7, створеної при Міністерстві енергетики України. Обговорено взаємодію партнерів для допомоги енергосектору у підготовці до наступного ОЗП. Участь у засіданні взяли понад 30 представників держав та організацій. Учасники засідання підтвердили свої наміри і надалі допомагати українському енергетичному сектору та надавати за можливості фінансову, технічну підтримку або енергетичне обладнання.

«Відновлювальні роботи тривають цілодобово. Адже до початку осінньо-зимового періоду залишається обмаль часу. І нам треба відновити максимальну кількість об’єктів для того, щоб нормально пройти опалювальний період», – наголосив Руслан Слободян.

Українські енергетики роблять усе можливе для відновлення, іноді здійснюючи реальні геройські вчинки. Але одного героїзму замало для підготовки та успішного проходження прийдешнього осінньо-зимового періоду. Необхідно об’єднати зусилля як енергетиків, так і споживачів у цьому питанні.

«Ймовірно, доведеться усе ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу протягом наступних років. Оскільки потрібен дійсно великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч», – пояснив він.

Держенергонагляд нагадує, що значна допомога енергетичному сектору надається в межах Фонду підтримки енергетики України, створеного навесні 2022 року за спільної ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка і єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Фонд став ефективним інструментом залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання та дає змогу урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

Нагадаємо, на засіданні 26 квітня Уряд ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення до кінця травня 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні 25 квітня 2023 року Кабінет міністрів продовжив дію фіксованого тарифу на електроенергію для населення до кінця травня: тарифи на електроенергію для побутових споживачів становили 1,44 грн/кВт год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт год на місяць, та 1,68 грн/ кВт год, якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт год. А 30 травня 2023 року схвалили рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривні за кВт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енергетика Держенергонагляд тариф електроенергія Слободян 
Матеріали по темі