Влада

Верховна рада ухвалила закон про добровільну мобілізацію в'язнів, всі мажоритарники від Житомирської області були «за»

8 May 2024, 16:53

Верховна рада 8 травня 2024 року 279 голосами «за» підтримала у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію в'язнів.

Про це повідомила одна з ініціаторок законопроєкту, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

«Законопроєкт відкриває можливість певним категоріям ув'язнених, які виявили бажання стати на захист своєї держави, долучитись до Сил оборони. Цей законопроєкт став ініціативою наших військових з Міністерством оборони України та Генеральним штабом ЗСУ за підтримки Міністерства юстиції України, а я спільно з групою народних депутатів виступила співавтором законопроєкту. Звісно, очікувано, що така ініціатива викликала бурхливу реакцію в суспільстві і багато пересторог», - зазначає народна депутатка.

Ключові аспекти законопроєкту про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності, який був зареєстрований у Верховній раді 28 березня 2024 року:

мобілізація в'язнів, а точніше реалізація щодо таких категорій громадян механізму УДЗ тільки за рішенням суду;

тільки добровільність такого рішення самим ув'язненим;

згода від командира військової частини;

відповідність психічного стану та стану здоров'я ув'язненого вимогам служби в ЗСУ (проходження попереднього медичного огляду у в’язниці, а далі проходження ВЛК);

більше як три роки терміну перебування у в'язниці до закінчення визначеного покарання;

така категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють.

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

проти основ національної безпеки України;

умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;

сексуальне насильство;

судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156/1, 258-258/6, частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

ті, хто посягав на життя правоохоронців;

ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;

ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

«Вистояти в умовах тотальної війни проти противника з більшою кількістю ресурсів можна тільки консолідуючи всі сили. Цей законопроєкт про нашу боротьбу і збереження української державності», - наголошує Олена Шуляк.

Зауважимо, що всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області проголосували за законопроєкт в цілому, жодного голосу «за» не дали лише одна фракція – «Європейська Солідарність».

Інформацію про прийнятий закон також оприлюднила пресслужба Верховної ради.

Кримінальний кодекс України (КК) доповнюється новими статтями 81-1 та 336-2, які передбачають: умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби (стаття 81-1 КК), кримінальну відповідальність за ухилення від прийняття на військову службу за контрактом (стаття 336-2).

Відповідно до положень нової статті 81-1 КК не зможуть мобілізуватися засуджені за:

злочини проти національної безпеки України;

вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством;

особливо тяжкі корупційні кримінальні правопорушення;

за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 152 - 156-1 КК);

тероризм (кримінальні правопорушення, передбачені статтями 258 - 258-6 КК);

ДТП зі смертельним наслідком вчинене під впливом наркотиків чи алкоголю;

посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця (стаття 348 КК);

також умовно - дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за статтею 81-1 КК не застосовуватиметься до засуджених службових осіб, які займали особливо відповідальне становище;

рішення про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може ухвалити суд, якщо засуджений побажав проходити службу та відповідає вимогам, визначеним законодавством;

ухилення від прийняття на військову службу за контрактом особою, яку звільнено умовно-достроково від відбування покарання, передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років;

змінами в Кримінально-виконавчий кодекс України врегульовується ПОРЯДОК умовно - дострокового звільнення від відбування покарання осіб для проходження ними військової служби за контрактом, а також порядок взяття засуджених на військовий облік призовників, військовозобов’язаних, проходження ними ВЛК;

служитимуть особи, умовно-достроково звільнені від відбування покарання, виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада на пленарному засіданні 11 квітня 2024 року проголосувала в цілому за урядовий законопроєкт про мобілізацію, з якого виключили положення про демобілізацію, залишили деякі обмеження для ухилянтів і збільшили мотивацію для контрактників. Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін назвав український закон про мобілізацію один із найліберальніших стосовно відстрочок. Закон про мобілізацію вступить в дію з 18 травня 2024 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація ВР закон ув'язнений Шуляк УДЗ  
Матеріали по темі