Події

В Житомирській області під час мітингу затримано двох активістів ВО «Свобода». Міліція каже – за провокацію

13 June 2012, 18:51

13 червня в селищі Любар Житомирської області відбулась мирна акція протесту, ініційована обласним осередком ВО «Свобода». В акції взяли участь близько 50 представників сільських громад району. Люди принесли під стіни райдержадміністрації відра з молоком, протестуючи проти штучного заниження закупівельних цін з боку місцевої влади.

Під час цієї акції відбулася сутичка людей з правоохоронцями, внаслідок якої були затримані двоє активістів: депутат Богунської райради міста Житомира Михайло Сліпченко та помічник депутата Житомирської міськради Андрій Заверуха. Їх доставили до Любарського райвідділу міліції і одразу ж відбулося засідання суду.

Любарський районний суд звинуватив затриманих у правопорушеннях, передбачених ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та засудив Михайла Сліпченка до 3 діб, а Андрія Заверуху - до 15 діб адмінарешту.

Як повідомив журналісту Житомир.info голова Житомирського осередку ВО «Свобода» Сидір Кізін, на засідання суду не допустили ні адвоката, ні свідків події, ні представників громадськості.

 «Суд порушив конституційні права громадян на отримання юридичної допомоги, відмовився допитувати свідків, які звернулися з відповідними заявами про те, що хочуть свідчити в суді. Було порушено принцип гласності суду, оскільки не дозволили громадськості бути присутніми на засіданні. Таким чином, прийняте судом рішення було однобоким. І в нас є всі підставити стверджувати про те, що суддя діяв разом з міліцією. Наразі ми будемо подавати апеляцію на дане рішення суду», - повідомив Сидір Кізін.

В той же час з приводу даного інциденту Житомир.info отримав офіційне повідомлення УМВС України в Житомирській області.

«Сьогодні, 13 червня, у смт. Любар, поблизу приміщення райдержадміністрації, з 10.00 до 12.00  відбувалася  акція, ініційована обласним осередком однією з політичних партій щодо підвищення мінімальної закупівельної ціни на молоко, участь в якій взяли представники сільських громад.

Відповідно до розпорядження Любарського РВ УМВС від 13.06.2012 на охорону громадського порядку під час проведення заходів, а також забезпечення режиму роботи  РДА та сесії районної ради, яка у цей час проходила,  було задіяно 15 працівників міліції.

Під час проведення акції, участь в якій взяли близько 50 осіб, активісти об’єднання вчиняли провокаційні дії щодо працівників міліції – шарпали за форменний одяг, висловлювались нецензурною лайкою, грубили. Після діалогу з представником райдержадміністрації невдоволені учасники заходів  розлили молоко, у тому числі і на працівників міліції. Двох активістів, які своїми діями намагались спровокувати конфлікт та на вимогу працівників міліції заспокоїтися вчинили злісну непокору, було затримано та доставлено до Любарського РВ УМВС.

Наразі районним судом відносно затриманих за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, накладено стягнення у вигляді 3 та 15 діб адмінарешту.

Під час проведення акції до Любарського РВ УМВС заяви та повідомлення від учасників акції не надходили.

Правоохоронці вкотре звертаються до організаторів та учасників акцій та мітингів не порушувати чинне законодавство при їх проведенні, заздалегідь планувати свої заходи та поважати права інших», - йдеться у повідомленні прес-служби УМВС.

Фото прес-служби Житомирської організації ВО "Свобода"

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі