Влада

Проект нової промислової зони у Житомирі 2 роки лежить «під сукном», а влада залучає інвесторів буклетиками, - Зубко

2 October 2012, 11:10

1 жовтня «На допросе у Сороки» був кандидат від об’єднаної опозиції по Житомирському округу №62 Геннадій Зубко.

Зокрема, Зубко розповів про можливості залучення інвесторів, про проект промислової зони у Житомирі, яки був розроблений ще у 2010 році, але й досі залишається «під сукном», та зауважив, що влада називає інвестиціями субвенції з держбюджету.

«Чинна влада трошки путає субвенції, які надходять з державного бюджету, і інвестиції, які йдуть з вільного ринку. І якщо дивитися саме на створення інвестиційного клімату в місті Житомирі, то він практично сьогодні відсутній. Сьогодні ніхто не скаже про те, що він може вільно приїхати у Житомир і започаткувати якусь свою справу, або відкрити свій бізнес, або отримати якусь земельну ділянку під розвиток свого бізнесу.

Ще у 2010 році, коли ми працювали в міській раді, нами був розроблений проект нової промислової зони, на якій буде чітко позначено, які об’єкти повинні бути розташовані, які об’єкти і як можуть бути проінвестовані в місті Житомирі. Ми пропонували визначити ті промислові об’єкти та підприємства, які повинні бути в Житомирі, а не так, як сьогодні відбувається: приїжджає підприємець, домовляється з місцевими чиновниками і будує те, що хоче, а не те, що потрібно місту.

Проект рішення про створення нової промислової зони в районі аеропорту був прийнятий у 2010 році і… покладений «під сукно», де так і лежить з тих пір. У тому ж таки 2010 році на сесії міської ради розглядали програму про створення інвестиційного клімату у Житомира, я особисто надав близько 10 пропозицій як це потрібно робити. Влада розуміє залучення інвестицій як видати буклетики, роздати їх на якомусь ярмарку або виставці і відразу все запрацює. Так не буде. Сьогодні вік комунікацій і спілкування через Інтернет. Сьогодні повинен підприємець, якщо він в Чехії, або в Казахстані, або в Росії, побачити, що відбувається в Житомирі, які сьогодні підприємства потрібні місту, що він може побудувати або розташувати в Житомирі на запропонованій землі. А цього немає.

Саме така відкрита політика повинна вестися і на рівні міста, і на рівні області, і на рівні того народного депутата, який на своїх особистих якостях повинен залучити інвесторів і забезпечити їм захист від свавілля місцевих чиновників, завести в Житомир промислові підприємства і інвестиції. Сьогодні інвестор не приходить за землею, він приходить за робочими руками. В Житомирі вони є і достатньо кваліфіковані, ми ще їх не втратили, хоча закрилися і «станки», і «Хімволокно», і льонокомбінат, і «Промавтоматика», і «Електровимірювач». Але є люди, які працювали, які все знають, які можуть передати досвід. І саме на цьому треба будувати нормальну інвестиційну зону, в яку ми можемо залучити інвесторів.

Чому сьогодні Олег Червонюк викупив в Рівному «Льон» і створив сотні робочих місць, чому сьогодні Юрій Косюк, який в Ладижині побудував величезне підприємство «Наша ряба» і створив 5 000 робочих місць, проїхав мимо Житомира? Чому той же «Церсаніт» не побудував підприємство біля Житомира, а поїхав до Новограда-Волинського? Це все те, що ми можемо робити вже зараз, сьогодні. Але коли влада плутає субвенції, які надходять з коштів платників податків, і інвестиції, які можуть прийти з відкритого ринку, пробачте - цього не буде», - сказав Зубко.

Нагадаємо, що з 1 жовтня на «Z-радіо» і Житомир.info стартував новий проект – «На допросе у Сороки». Кандидати в депутати по виборчим округам Житомирської області відповідають на гострі запитання журналіста Сергія Сороки.

Прямий ефір на «Z-радіо» та відео-трансляція на Житомир.info у понеділок та середу, початок о 16.00.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі