Місто

В Житомирі під час будівництва музею природи знайдені археологічні артефакти часів Київської Русі

2 October 2012, 17:09

 В Житомирі на місті будівництва музею природи були знайдені археологічні артефакти часів Київської Русі.

Про це Житомир.іnfo повідомив співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Карабукін.

«На глибині 1,5 метра і майже 3,5 метрів зафіксовані культурні нашарування часів Київської Русі, пізнього середньовіччя, знайдено артефакти того часу, серед яких уламки глиняного посуду, кістяні знаряддя праці, шиферні прясляця, які виготовлялись в Овручі, в знаменитих майстернях, металеві знаряддя праці, монети пізнього середньовіччя і 19-20 століття та інші знахідки, в тому числі фундамент поки що невідомого приміщення»,- говорить Олександр Тарабукін.

Краєзнавець Георгій Мокрицький вважає, що цю археологічну знахідку потрібно детально дослідити, а сам об’єкт зробити частиною експозиції майбутнього музею природи.

«Взагалі така велика знахідка - перша за всю історію археологічних досліджень Житомира та є дуже серйозною та перспективною. Вона може змінити наші погляди на історію міста, на хронологію і час його створення, на ті історичні події які відбувались на Замковій горі. Тобто, я вважаю, що потрібно досконало дослідити до кінця цей важливий археологічний об’єкт, а потім законсервувати, включити його в об’єм майбутньої будівлі музею природи як експозиційну частину. І другий варіант - винесення як окремого об’єкту, закритого під склом, для вільного доступу і проведення екскурсій поза межами майбутнього музею природи»,- говорить Георгій Мокрицький.

Депутат Житомирської обласної ради Геннадій Зубко наголосив, що пропозиція не будувати музей в історичній частині міста не була врахована владою.

 «Були пропозиції збудувати музей природи на території ботанічного саду або перенести експозицію до кінотеатру «Космос», але влада їх не почула. Влада сьогодні, практично, виключила з містобудівної ради всіх істориків, які знають і розуміють, що потрібно робити. Треба щоб вирішували люди, які знають яке рішення потрібно прийняти, а це архітектори, історики, патріоти міста. На сьогоднішній день ведеться просто знищення культурної спадщини Житомира »,- сказав Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.іnfo, 21 вересня губернатор Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський заклали капсулу з нагоди початку будівництва музею природи.

 

Житомир.іnfo

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі