Економіка

Житомирська область – лідер серед областей України за індексом промислової продукції

26 January 2013, 10:04

Упродовж 2012 року у загальнодержавному рейтингу за індексом промислової продукції Житомирщина впевнено утримувала 1 позицію (за підсумками 2011р. посідала 2 місце).

Про це Житомир.info повідомили у відділі статистики промисловості Головного управління статистики у Житомирській області.

Індекс промислової продукції — відносний показник, що характеризує зміну маси вироблених матеріальних благ у поточному періоді порівняно з базисним.

За підсумками 2012р. обсяг виробленої в області промислової продукції перевищив рівень 2011р. на 16,6%. Найкращі показники досягнуто у добувній галузі, де виробництво зросло в 1,5 рази, у хімічній – на 27,5%, у деревообробній – на 12,1%. Приріст обсягів у харчовій промисловості склав 3,9%, у металургії та виробництві готових металевих виробів – 2,3%. Водночас зменшився випуск продукції у целюлозно-паперовому виробництві, легкій промисловості, машинобудуванні.

На підприємствах Житомирщини випускається широкий асортимент продукції, внесок якої у загальнодержавне виробництво є досить вагомим. Зокрема, за 11 місяців 2012р. добувна галузь нашої області забезпечила більше половини українського випуску граніту, чверть – гальки, гравію, щебеню і каменю дробленого. На переробну промисловість припало 38% виготовлених в країні виробів з каменю, 31% – котлів центрального опалення, 29% – взуття, чверть – посуду з фарфору, п’ята частина – шлаковати та вати мінеральної. В області також виготовлено від 10% до 16% вітчизняного паперу та картону, деревини, уздовж розпиляної чи розколотої; апаратури електричної низьковольтної, панчішно-шкарпеткових виробів.

На підприємствах харчової галузі регіону вироблена кожна четверта тонна українського морозива, сьома – молока і вершків сухих, спредів та сумішей жирових, чотирнадцята – вершкового масла, шоколадних виробів, яловичини і телятини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі