Суспільство

80% фур, які їдуть по трасі Київ-Житомир - перевантажені

22 May 2013, 15:08

80% потоку автотраспорту, що рухається по трасі Київ-Житомир, їде зі значним перевантаженням.

Про це повідомляє прес-служба Урядового порталу.

За словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, в Україні 20 років ніхто не приділяв належної уваги проблемі правильної експлуатації автошляхів, а навантаження на транзитні автомагістралі виросло в десятки разів. У результаті - наші дороги експлуатуються безоплатно і по-варварськи.

Підтвердженням тому, відзначив прем’єр-міністр, є результати тестової експлуатації сучасної системи вагового контролю на трасі Київ-Житомир. За його словами, перші 5 зафіксованих системою автопоїздів продемонстрували перевантаження на 10-20 тонн кожен. В цілому практично 80% потоку автотранспорту іде із значним перевантаженням.

«Якби у нас існували такі штрафи за перевантаження, як в Євросоюзі, ці 5 вантажівок сплатили б суму, достатню для капітального ремонту 100 метрів дороги», - зауважив Микола Азаров.

Він також повідомив, що 20 травня зафіксований рекорд перевищення навантаження на дороги: трасою проїхалася вантажівка вагою майже 72 тонни. За дорученням прем’єр-міністра із власником проведуть відповідну роботу.

«За таких умов не залишається іншого, як запровадити жорсткі обмеження на пересування великовантажних автопотягів, коли це створює ризик для покриття. Я наполягаю, що 2013 рік має стати переломним у питанні дбайливої експлуатації доріг. Температурний режим має бути законом: доки покриття не охололо, ніякого руху автопоїздів. Перевантажена фура – будь ласка, на стоянку, розвантажувати до нормативу. І так далі. Щоб так було, треба виконати велику роботу. Розробити нормативну базу, яка чітко визначає норми експлуатації автошляхів і відповідальність перевізників. Легалізувати і запровадити ваговий контроль. Організувати цілодобовий моніторинг і регулювання руху автотранспорту залежно від погодних умов і стану дорожнього покриття. Обладнати місця відстою автотранспорту та забезпечити хоча б мінімально необхідні побутово-санітарні умови для водіїв», - сказав Микола Азаров, зауваживши, що на такі заходи потрібні кошти, час і організаційні зусилля, але це єдиний практичний вихід, щоб врятувати українські дороги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі