Влада

Житомирський губернатор другий рік мріє про 10 тис. га льону, а в реальності є менше 1 тис. га

2 July 2013, 17:41

В Житомирській області цього року посіяли 800 га льону.

Про це Житомир.info розповів заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Дейсан.

За його словами, льонарство в області кілька років поспіль було у повному занепаді, але зараз потроху відновлюється.

«У 2012 році було посіяно 1100 га льону, а у цьому році – майже 800 га. Чотири роки льоном взагалі ніхто не займався. У 2004 ще щось трішки сіяли і у 2005 трохи. Фактично з 2006 по 2009 роки льонарства в області взагалі не було. Першочерговою ціллю програми розвитку галузі льонарства було напрацювання насіннєвого матеріалу. Спочатку ми мали насіння лише на 100 га поля, згодом нам вдалося розмножити льон і отримати насіння», - розповів Микола Дейсан.

Він також зазначив, що льон, який вирощується на теренах області, переробляється на волокно, котре експортується у Китай.

Левова частка посівів льону зосереджена в Новоград-Волинському районі. Сіють льон також у Коростенському, Малинському та Червоноармійському районах.

Як розповів Дейсан, нині в області діє лише один льонозавод.

«Реально діючий завод у Житомирській області один – новоград-волинський. Потенційно можуть працювати ємільчинський та червоноармійський заводи. Весь льон, який ми вирощуємо, переробляється на новоград-волинському заводі», - зазначив заступник губернатора.

Влада Житомирської області уже кілька років говорить про відродження галузі льонарства в області та значне збільшення посів культури.

У 2011 році Микола Дейсан казав, що у наступному, 2012 році, планувалось посіяти не менше 2 тис. га льону.

«Вже спрямовано кошти на розвиток льонарства, вирощення цукрового буряка, картоплі, розвиток м’ясного скотарства. Тому наразі стоїть завдання у наступному році посіяти не менше 2 тис. га льону», - казав Микола Дейсан на обласній науково-практичній нараді з питань виконання Програми розвитку агропромислового комплексу області на 2011-2015 роки (повідомлення на сайті облдержадміністрації від 11 жовтня 2011 року).

Як повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації, у лютому 2012 року в інтерв’ю міжнародному діловому журналу «Image.ua» губернатор Сергій Рижук казав, що у 2013 році область зможе посіяти до 10 тис. га льону

«Ми, нарешті, відродили традиційні для нас галузі, навіть льонарство. І сьогодні ми маємо півтисячі гектарів посівів як ділянку розмноження, для того, щоб Житомирщина, а значить держава, мала своє насіння льону і наступного року могла посіяти 5-6, можливо, й 10 тис. гектарів», - казав Сергій Рижук (повідомлення на сайті облдержадміністрації від 14 лютого 2012 року).

Уже у 2013 році губернатор також розповідав про амбітні плани в галузі льонарства. Цифри озвучував такі ж, як у 2012: у 2014 році планується посіяти 10 тис. га льону.

«Ми, нарешті, відродили традиційну для регіону галузь – льонарство. Сьогодні ми маємо півтисячі гектарів посівів як ділянку розмноження, для того, щоб Житомирщина мала своє насіння льону і наступного року могла посіяти вже 10 тисяч га», - цитує Рижука прес-служба Житомирської облдержадміністрації (повідомлення на сайті облдержадміністрації від 19 березня 2013 року).

Як повідомляв Житомир.info, у 2012 році Сергій Рижук казав, що для області ефективніше придбати за кордоном б/у льонозаводи, аніж відновлювати свої.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі