Події

У Житомирській області селян залишили без «ягідного» заробітку, люди готові вчинити самосуд

16 July 2013, 17:24

У Баранівському районі, де місяць тому на місцевих закупівельників лісових ягід почала тиснути «чорнична мафія», тепер ягоди взагалі не купують. Підприємці, які займалися цим бізнесом роками, бояться злочинців, від яких чують погрози, а ті, хто працював на шантажистів, припинили роботу після того, як селяни почали вимагати у міліції вплинути на ситуацію.

Підприємці нарікають: через телефонні дзвінки, погрози і псування майна вони живуть у постійному страху :

«Павлюка побили, Маші стріляли у вікна і хотіли спалити машину, Тані сказали, що дітям ребра поламають, повідрізають голови. А нам спалили машину. О 3-й ночі, коли ми спали, чоловік підхопився з ліжка, вибіг на балкон і почав кричати, що бус горить. Полум'я було настільки високе, що воно сягало вище проводів», - розповідає мешканка Баранівки Ніла Радчук.

Люди нарікають: навіть після того, як міліція розпочала слідство і з’ясувала особи злочинців, погрози продовжились, а закупкою ягід займалися люди, які знизили ціну з 20-ти до 12-ти гривень і працювали на шантажистів.

«Я сказала, що ж міліція нічого не робить? Можна ж подивитись, куди здають ягоди нові закупівельники. Вони ж здають тим, хто погрожував. Чому міліція не реагує? Після того, як я сказала, на другий день перестали просто приймати чорницю. Нікого. Люди навіть по 12 гривень не мають її, куди здати. Вони таки добились свого, вони залякали», - нарікає Ніла Радчук.

Найбільше від ягідних воєн постраждали прості люди, які втратили можливість заробити гроші. Через те, що у їх районі тепер ніхто не займається закупівлею, селяни змушені возити чорниці за кілька десятків кілометрів, або взагалі полишити цю справу. Люди обурені: якщо влада терміново не втрутиться і не виправить ситуацію, у селян не лишиться іншої можливості, як чинити самосуд.

Як повідомляв Житомир.info, на початку липня міліція почала досудове розслідування за фактом здирництва. З 26 червня до Баранівського райвідділу надійшло 6 заяв від окремих жителів кількох сіл району про те, що невідомі люди погрожують заявникам фізичною розправою у разі відмови співпрацювати з ними. При цьому вони змушували місцевих жителів здавати чорницю за заниженими цінами.

У результаті «чорнична мафія» дійшла до підпалів машин і будинків. 11 липня у закупівельників ягід з м. Баранівка через підпал вщент згорів мікроавтобус. 9 липня ледь не згорів будинок і автомобіль ще однієї мешканки Баранівки, яка скуповувала ягоди у людей. Раніше невідомі обстріляли її будинок, розбивши скло у вікнах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі