Суспільство

Перевізники не хочуть безкоштовно возити пенсіонерів, найбільше скарг з Житомирського району

15 October 2013, 12:42

15 жовтня, близько 10.15, в редакцію Житомир.info вкотре зателефонували обурені пенсіонери з сіл Житомирського району зі скаргами на те, що водії приміських автобусів вимагають з них гроші за проїзд.

«Автобус «Піски-Житомир» мав відправлятись о 10.10. Але він стоїть. Водій сказав пенсіонерам платити гроші, як не заплатять – не поїде. Всі обурюються. Ми вже не раз це питання піднімали, але без толку», - нарікає жителька села Піски Житомирського району Надія Антонівна.

Жінка нагадала, що зверталася до голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Рижука, котрий відповів, що в зв’язку з інвалідністю вона має право на безкоштовний проїзд у приміському транспорті в будь-який день тижня.

У водія автобуса рейсом «Піски-Житомир» своя правда: вказівку брати з пенсіонерів гроші він отримав від перевізника, тому просто виконує завдання. Щоправда, каже, в автобусі є пільгові місця – лише два.

«Два чоловіки можемо перевозити безкоштовно, решта – за гроші. Адже було розпорядження про передачу всієї субвенції ТТУ. Перевізник грошей не отримав, а я лише водій і виконую вказівку. Пільговиків ціла армія, то тут така війна… Голова болить від усього, тріпають нерви кожен день. І що характерно, найбільше обурюються ті, у кого пенсії великі. У кого «мінімалка», той платить і їде тихенько. Ось є два пільгових місця, то хай вони між собою діляться: черги займають чи ще якось…», - каже водій.

За словами чоловіка, найближчим часом вартість проїзду у приміському транспорті зросте.

«З Пісок до Житомира проїзд зараз коштує 4.50 грн. Але всі піднімають ціну, і в нас вона зросте. Тому що це ж заправка, заробітна плата, а ще кредит. Бо ж усі хочуть їздити з комфортом, то нові автобуси беруться в кредит, а його треба гасити», - пояснює водій.

На його думку, ефективніше було б замінити пільги адресною допомогою.

У департаменті промисловості, розвитку інфраструктури та туризму Житомирської облдержадміністрації Житомир.info порадили звернутися за коментарем у департамент праці та соціального захисту населення.

«Ми лише укладаємо договір на перевезення пасажирів в цілому і контролюємо час руху транспорту, його періодичність тощо. Договір стосовно пільгового перевезення укладається з департаментом праці та соціального захисту населення», - поінформував начальник відділу транспорту, зв'язку, шляхового будівництва та туризму департаменту Роман Крисюк.

У департаменті праці та соціального захисту населення Житомир.info пояснили, що пільговий проїзд ніхто не відміняв.

«Останнім часом виникають проблемні питання, особливо по Житомирському району. Але закон один для всіх: ветерани, пенсіонери та деякі інші категорії громадян мають право на безкоштовний проїзд щоденно. В окремих районах безкоштовно пільговиків перевозять лише у «базарні» дні, але це неправильно. Ми постійно говоримо і прокуратура наголошує, що пільговики можуть користуватися правом на безкоштовний проїзд. Деякі перевізники виділяють два-три пільгових місця, але законодавством це непередбачено. А в розпорядженні Сергія Рижука стосовно субвенції йдеться лише про її перерозподіл, але документ не обмежує права пільгових категорій громадян і не позбавляє їх безкоштовного проїзду», - повідомив заступник директора профільного департаменту Василь Павлюк.

Обуреним пенсіонерам він радить йти в райдержадміністрацію.

«Договір з перевізником укладає райдержадміністрація того чи іншого району. Тож людям варто звертатися саме туди. Там можуть розірвати договір з одним перевізником і заключити його з іншим, який буде возити краще. Або ж можуть застосувати певні заходи до водія, тому що, можливо, це його самоуправство», - сказав Василь Павлюк.

Як повідомляв Житомир.info, у Коростені Житомирської області скасували безкоштовний проїзд для пільговиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі