Інтерв'ю

Володимир Тичина про партійно-фінансові відносини з владою Житомира та скандальний конкурс ЖЕКів

18 October 2013, 11:59

 Володимир Тичина – один з двох депутатів, які нещодавно вийшли з фракції Партії регіонів у Житомирській міськраді, керівник приватного ЖЕКу, депутат міської ради вже третьої каденції. В інтерв’ю Житомир.info Тичина розповів про роботу свого підприємства, пропозицію мера, від якої не міг відмовитися, та про партійно-фінансові відносини з місцевою владою.

- З чим пов'язаний Ваш вихід з провладної фракції?

- Я керівник ЖЕКу вже 11 років, спочатку комунального, а потім приватного, і завжди працював на місто, моя робота більш господарська. Не дуже хотів йти в партію, намагався бути безпартійним, але Володимир Михайлович (Дебой, нинішній мер Житомира і керівник міської організації Партії регіонів – ред.) зробив таку пропозицію, від якої, нажаль, не можна було відмовитися. Думав, що раз ми будемо в одній команді, то зможемо нормально працювати. Але мене вразило, який вже три роки іде розвал міста, реформи буксують, чорне називають «білим», а біле – «чорним». Останньою краплею було проведення конкурсу, де замість ЖЕКів хотіли запустити свої приватні структури. Це не вийшло і мій нормальний, успішний ЖЕК зробили крайнім. Ми три роки не просили у міста ні копійки, не купляли техніку за завищеними цінами, самі вкладали гроші в інвестиції, в роздільний збір сміття. А тепер нас викинули на обочину і завели на наше місце комунальний ЖЕК.

- Яка була пропозиція мера, від якої не можливо було відмовитися?

- Або я буду у партії і у фракції, або приватного ЖЕКа як такого не буде. Приватний ЖЕК знищити дуже просто, через конкурс. І ми зараз через суд, через Антимонопольний комітет і прокуратуру відстоюємо своє право.

- За 11 років змінилося вже три мери, можете порівняти їх роботу?

- Скажу коротко: Буравков давав техніку, давав різницю в тарифах, давав можливість розвиватися комунальним ЖЕКам, які цього хотіли; Віра Тимофіївна (Шелудченко) також давала можливість розвиватися. А зараз не дають нічим займатися, не дають розвиватися. І в той час коли по всій Україні тарифи позменшували, то Житомир підійшов до цього «творчо»: в нас розділили тариф на дві складових – житлову і комунальну послугу і начебто зменшили. Тобто, якщо ви платили 2 грн./кв.м, а тепер будете платить 1,5 грн. і 50 копійок, то різниці немає. Але зараз затвердять на виконкомі тарифи на вивіз твердих побутових відходів (це комунальна послуга, на яку є висновки інспекції по цінам) і до цих 50 коп. треба буде доплачувати ще 25 копійок. По суті, квартплата зростає.

- Але ж ПП «ВЖРЕП №4» теж підвищує тарифи на вивіз сміття?

- Ми не піднімали квартплату з 1 червня, як це зробили комунальні ЖЕКи. Подали належним чином оформлені документи на підняття тарифу пізніше, але в міськвиконкомі зробили паузу, дочекалися, коли перенесли погодження тарифів у Київ, і нам відмовили, мотивуючи цими змінами. Як не можуть викинути через конкурс, то хочуть довести до банкрутства, не піднімаючи тарифи. Наш тариф був одним з найменших у Житомирі і навіть після підняття, яке можливо колись буде після погодження у Києві, він залишиться найменшим, тому що у нас інша система оподаткування, ніж у комунальних ЖЕКів.

- У приватного підприємства є своя техніка?

- Звичайно. Є екскаватор, є «Газелі», сміттєвози, трактор, причепи. У нас є свої сміттєві баки, ми свого часу взяли на це кредит. А зараз планується на сесії закупити сміттєві баки під роздільний збір сміття і контейнери для того, щоб приватні перевізники їх експлуатували. До 2007 року при Буравкові за кошти міського бюджету купили і роздали кожному ЖЕКу по 2-3 сміттєвози, контейнери і основна маса сміття вивозилась ЖЕКами по мінімальному тарифу. У 2007 році, коли управління житлового господарства очолила Півоварова, всю техніку посписували, розкурочили, а в кращому випадку – передали КАТП. Це робилося для того, щоб розчистити дорогу великим структурам («Грінко», «Світ-Еко» і т.п.) і, відповідно, суттєво виросли тарифи. Зараз знову хочуть так зробити – передати сміттєвози і контейнери ЖЕКам, у яких немає ні бази, ні естакад, ні людей, ні дозволів, ні тарифів, це неправильно. Техніку можна давати тільки КАТП-0628, яке ще щось вивозить.

- Для чого це робиться?

- Після того, як не пройшла схема з приватними ЖЕКами, які б брали все це в оренду за копійки і працювали, можливо, мають надію, що ця схема ще пройде. Є й інший варіант: зараз будуть проводити конкурс на вивіз ТПВ і приватному перевізнику, який прийде, не треба буде купувати контейнери і все інше, а можна орендувати. Тобто є можливість заробити на закупці сміттєвозів, контейнерів для роздільного збору сміття, а потім можна все це безоплатно взяти в оренду.

- Знову будуть створені «кишенькові» фірми, щоб виграти цей конкурс?

- Вони фактично вже створені і тільки ждуть, щоб зайти на ринок.

- Як називаються фірми?

- Я не можу сказати, побачите це в результатах конкурсу, серед переможців.

- Кому ці фірми належать, хто їх створив, хто на цьому заробить?

- Це люди, які мають вплив на конкурсну комісію, які можуть впливати на призначення конкурсу, визначення переможців та інше.

- Новий заступник мера з питань ЖКГ Володимир Кропивницький Вас не підтримує?

- Коли він йшов на вибори (балотувався в депутати Верховної Ради у 2012 році по округу №67, в який входила частина Богунського району Житомира – ред.), наш ЖЕК, який знаходиться в цьому окрузі, всіляко сприяв. Коли його обирали заступником міського голови, то я, як депутат, підтримав, 33 голоси він набрав. Через три місяці після його обрання, коли були доведені плани щодо коштів, щодо періодів, а я відмовився, то сказали, що закриють ЖЕК, закриють мій бізнес. Або влада поміняла людину, або вона була такою, але приховувала це.

- Які плани, про які кошти Ви говорите?

- Перед конкурсом мені запропонували внести певну суму для того, щоб виграти конкурс на 10 років. Я спочатку подумав, що це кошти на День міста, але потім зрозумів, що це треба вносити щомісяця.

- Вам дали рахунок, куди треба було перерахувати кошти?

- Ні. Це все усно було сказано. Треба було давати готівкові кошти разово, а потім щомісяця. Я відмовився і реакція була блискавична: начальника ЖЕКа нам поміняли, він сфальсифікував документи, про що порушена кримінальна справа, отримав квартиру від другого ЖЕКа, пропрацювавши там всього два тижні. І в результаті ми програли конкурс, який по нашій території мав бути лише через рік. І це все, дякуючи заступнику міського голови Кропивницькому.

- Але ж у ПП «ВЖРЕП №4» договір на обслуговування будинків до кінця 2014 року, підприємство працює?

- Звичайно, ми працюємо. Порушена справа щодо фальсифікації документів, Антимонопольний комітет порушив справу проти виконкому міської ради, у нас готовий позов до суду. Хочеться все це скасувати і вийти через рік на конкурс. Бо зараз немає бажання розвиватися, вкладати кошти, тому що комунальний ЖЕК з 1 жовтня 2014 року має приступити до роботи на нашій території.

- Як може працювати комунальний ЖЕК, якщо у нього немає затверджених тарифів по кожному будинку?

- Це питання треба переадресувати Володимиру Миколайовичу (Кропивницькому) і Світлані Іванівні (Півоваровій). Коли комунальний ЖЕК йшов на конкурс, він повністю скопіював наші тарифи, але, видно, люди, які допомагали фальшувати документи, далекі від системи оподаткування і пропустили комунальний ЖЕК по тарифам як для єдиного податку, але державні і комунальні структури не мають права бути на єдиному податку.

- Коли Вам пропонували заплатити чи занести певну суму, чому не звернулися в правоохоронні органи, це ж схоже на вимагання хабара?

- Я людина, яка не записує, не записувала і не буде записувати розмови з кимось. Якби звернувся, то в мене б не було доказів, і взагалі – я в ці ігри не хочу грати, не хочу підставляти людей, хай це буде на їх совісті.

- Ви ніколи в житті не давали хабарі?

- Я не вважаю, що так можна назвати шоколадку у лікарні чи щось подібне. Хоча на рахунок міського голови є досить цікаві моменти, про які я зараз промовчу, але обіцяю, що через місяць-два ми можемо поговорити про хабарі, про міського голову і про мої відносини з ним.

- Після виходу з фракції Регіонів залишитися позафракційним, чи були вже пропозиції про перехід?

- Пропозиції є. Поки буду позафракційним і безпартійним, а там час покаже.

- Опозиція не пропонувала перейти до них?

- Я утримаюсь від відповіді.

- Остання сесія показала, що у мера в міській раді є всього 23 голоси, цього недостатньо для прийняття рішень

- Як сказав мій колега Єлісєєв, біда Володимира Михайловича в тому, що він не вміє дати слово, не вміє його тримати і не вміє виконувати. Якщо на четвертому році діяльності міської ради немає більшості, то це «заслуга» міського голови. Нічого не маю проти партії влади, фракції, ми в нормальних відносинах і я підтримував всі нормальні починання, але коли з фракції партії, яка при владі, виходять люди, то це питання до Володимира Михайловича. Я написав заяву про вихід і знав, що на сесії міської ради він хотів озвучити, що мене виключили з фракції за щось.

- Ви не хотіли виходити?

- Мене не збиралися виключати до останнього часу. В мене була розмова в кабінеті Володимира Михайловича, я йому казав: у вас в кабінеті я вступав у фракцію і у вас в кабінеті хочу з неї вийти, дайте мені ручку і бумагу. Він мені не давав і до останнього часу зі мною велися перемови, щоб я не виходив. Якщо мене виключать з партії, то партійний квиток я здам Дебою особисто.

- За все життя в яких партіях були?

- «Рідне місто», наша містечкова партія, від неї я йшов на останніх виборах в міську раду, бо безпартійному не можна було. А ще дуже-дуже давно, в 1998 році короткий період був в СДПУ(о).

- Зараз важко розвивати бізнес, якщо ви не член Партії регіонів

- Дуже тяжко розвивати бізнес, маючи такого мера, як наш, і будучи членом фракції і партії Регіонів. Якби міським головою була інша людина, все було б по-іншому.

- Можете оцінити шанси переобрання Володимира Дебоя на другий термін?

- Родичі, сім’я, колеги, близькі друзі проголосують за нього. Наш Житомир вже навчений і, думаю, того «дива», яке сталося у 2010 році, не станеться, вибори у Верховну Раду це показали. Опозиція вже знає, де її ошукують, підманюють, де треба контролювати і таке інше. Тим більше, що у нас не Донецьк, не Схід.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі