Суспільство

На півночі Житомирської області у заповіднику збереглися реліктові види з льодовикового періоду

14 November 2013, 17:43

Поліському природному заповіднику виповнилося 45 років, - повідомляє Житомирське обласне управління лісомисливського господарства.

Розташований на півночі області, у межиріччі Уборті та Болотниці, заповідник займає площу понад 20 тисяч гектарів. Природа цього краю неповторна і дика: серед безкраїх лісів та боліт тут височать піщані горби та велетенські кам'яні брили, часто цілими групами, вкриті мохом. В низинах поширені торфовища, де шар торфу може досягати 5 метрів завтовшки.

В заповіднику охороняються реліктові види, які збереглися з льодовикового періоду. 51 вид хребетних тварин та 21 вид комах, 30 видів вищих судинних рослин, два види мохів та 4 види водоростей занесені до «Червоної книги України».

«Значна віддаленість від густозаселеного регіону (відстань до районного центу – 70 км), нерозвинена шляхова мережа та вкрай заболочена місцевість і як наслідок досить низький рівень непокоєння – це ті фактори, які сприяють збереженню на цій території вкрай цінних компонентів природних екосистем. Тут зосереджена значна кількість рідкісних представників тваринного та рослинного світу. В той же час, активна діяльність людини в зоні розташування заповідника внесла глибокі порушення в природні екокомплекси заповідника. В загальній практиці заповідники повинні існувати без втручання людини, але територія Поліського цьому критерію не відповідає. Адже старі соснові ліси та сфагнові болота вкрай вразливі до поширення вогню. Крім того, масштабні роботи з осушувальної меліорації, проведені в зоні Поліського заповідника, зумовили порушення гідрологічного режиму річок та зниження рівня ґрунтових вод, що призвело до зниження стійкості екосистем до стихійних явищ», - розповідає директор заповідника Сергій Жила.

На заповідній території відвідувачі можуть прогулятись по екостежці протяжністю 8 км. Екотури ж проводяться поза межами заповідника, тут до уваги відвідувачів музей природи, музей під відкритим небом «Древлянське село», який включає в себе музей каменів, водяний млин, язичницьке святилище, музей «Сільська садиба» та ряд інших об’єктів.

Фото прес-служби Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі