Події

Прокуратура не може ініціювати звільнення голови Житомирської райдержадміністрації за системні порушення земельного законодавства

14 January 2014, 15:08

Прокуратура вбачає вихід із ситуації з беззаконням у сфері земельних відносин в Житомирському районі в ініціюванні перед президентом України питання про прийняття указу про звільнення певної особи з посади керівника райдержадміністрації.

Про це 14 січня розповіла на брифінгу начальник управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Житомирської області Роксолана Гребенюк.

За останні роки від прокуратури області надходить багато повідомлень про виявлення порушень вимог земельного законодавства Житомирською райдержадміністрацією, тож журналістів цікавило питання, чи будуть покарані посадові особи, які допустили ці порушення.

«Голова Житомирської райдержадміністрації приймає рішення на основі висновків відповідних комісій чи певних відповідальних посадових осіб. Тож відповідальність за незаконні рішення має бути колективною. Однак наше законодавство не передбачає колективної відповідальності. Але вихід з цієї ситуації є, тому що голів райдержадміністрацій призначає президент України. Тож, якщо будуть проведені перевірки, які виявлять системні, масові порушення, і буде встановлена відповідальність певних службових осіб, то, в принципі, деякі особи вправі ініціювати перед президентом питання про прийняття указу, щодо звільнення голови райдержадміністрації з займаної посади. Одна прокуратура цього зробити не може», - розповіла Роксолана Гребенюк.

Щодо ситуації з земельною ділянкою в селі Довжик, де люди протестували проти незаконної забудови лісу, в якому в роки війни були розстріляні та поховані тисячі полонених, начальник відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури області Сергій Бугайов розповів, що матеріали даної справи знаходяться на розгляді в суді і наразі триває експертиза.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2013 року поблизу села Довжик Житомирського району відбулось декілька акцій протесту: люди вимагали зупинити вандалізм влади, яка розпорядилась надати в приватну власність земельні ділянки, на яких відбувались масові розстріли військовополонених. Тоді голова Житомирської райдержадміністрації Андрій Кулик сказав, що його «підставили».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі