Влада

Рішення про створення Народної ради у Житомирі не скасували, бо сесія його і не приймала...

31 January 2014, 17:37

31 січня з плакатами і транспарантами люди прийшли під Житомирський окружний адміністративний суд, де мали розглядати позов прокуратури про скасування Народної ради.

Житомиряни кажуть, що не розуміють на якій підставі мають скасовувати рішення сесії, адже в Конституції України передбачено, що народ має право проявляти свою ініціативу як на рівні місцевого самоврядування, так і на рівні держави.

«Ми очікуємо, що прокурор зрозуміє, що не можна так порушувати наші права. Ми народ - ми вимагаємо. Це абсолютно законні вимоги - утворити контролюючий орган при міськраді»,- пояснює житомирянка Людмила Ніколаєнко.

Засідання Житомирського окружного адміністративного суду розпочалося о 10 годині. Всередину зайшли представники прокуратури, міської ради і преса. Люди залишилися на вулиці. Втім, журналістам заборонили проводити відеофіксацію засідання.

Одразу почали розглядати позов щодо скасування рішення міської ради про створення Народної ради. Але прокуратура відмовилася від позовних вимог, суд прийняв їх відмову і в цій частині провадження у справі закрив.

Тобто, Народну раду не скасували. Натомість прокуратура і міська рада зійшлися на тому, що ніякого рішення про її створення сесія взагалі не приймала. За словами правозахисниці Юлії Демчук, яка прийшла в суд як представник громади, на засіданні сесії 24 січня 2014 року це питання виносилося і за нього проголосували депутати. Але у письмовому вигляді таке рішення дійсно відсутнє. Втім, жінка каже, що це радше провина тих, хто не надрукував його, а не тих, хто голосував.  

Звернення ж до президента, яке мер Володимир Дебой вже встиг підписати і направити Януковичу, суд визнав незаконним і в повному обсязі задовольнив позовні вимоги прокуратури.

У юридичному департаменті Житомирської міської ради неохоче коментують ситуацію, бо, схоже, теж не очікували такого рішення суду.

«Рішення реалізоване, звернення направлене до президента. Для оскарження даної постанови треба її детально вивчити, подивитися. Якщо будуть підстави, порадимось, будемо вирішувати. Все, вибачте, все», - повідомила начальник юридичного департаменту міської ради Олеся Панченко.

У прокуратурі, посилаючись на 19 статтю Конституції України та ряд інших законів, переконують: міська рада не має достатньо повноважень, щоб приймати таке рішення, тому воно є протиправним та підлягає скасуванню.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі