Місто

У Житомирі влада презентувала пілотний проект по відміні ліфтових карток на території ЖЕКу №6

17 April 2014, 15:28

У житомирських будинках, які обслуговує ЖЕК №6, реалізовуватимуть пілотний проект щодо відміни ліфтових карток.

Про це 17 квітня під час брифінгу щодо впровадження пілотного проекту розповів заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

«Уже не перший рік піднімається питання про відміну ліфтових карток. Є багато проблем з цими ліфтовими картками. Зараз ми починаємо пілотний проект на прикладі ЖЕКу №6 щодо їх відміни. Чому 6-й ЖЕК? На його балансі знаходиться 175 ліфтів. Їх обслуговуванням займаються усі три ліфтові компанії, які працюють у місті Житомирі. На такому пілотному проекті ми хочемо випробувати роботу в умовах відсутності ліфтових карток для того, щоб зрозуміти, чи задоволені жителі. За нашими підрахунками, цей пілотний проект може тривати до 3 місяців. За цей час ми отримаємо результати, якщо вони будуть задовільними, будемо масштабувати цей проект на все місто і складемо графіки відмови міста від ліфтових карток», - повідомив Сухомлин.

Проект планується запустити вже 1 травня. Його результативність перевірятимуть шляхом поквартирного опитування.

Сергій Сухомлин розповів, на скільки для житомирян може зрости квартплата при умові відмови від карток.

«За нашими підрахунками, тариф на обслуговування ліфтів зміниться приблизно на 34 копійки за метр квадратний. Даю приблизні цифри: у перерахунку на 1-кімнатну квартиру середньою площею 30 квадратних метрів тариф у нас буде трішки більше 10 гривень. Якщо 2-кімнатна – приблизно 16 гривень, 3-кімнатна – 21-22 гривні. Бачите, найбільша, 3-кімнатна квартира – це вартість однієї ліфтової картки», - пояснив заммера.

Він також припускає, що виникнуть проблеми з першими поверхами, жителям яких не вигідна відміна карток. Тому, вважає Сухомлин, міськвиконком повинен буде прийняти рішення і звільнити мешканців перших поверхів від плати за обслуговування ліфтів.

Організації, які забезпечують роботу ліфтів на території ЖЕКу №6, протягом першого місяця пілотного проекту надаватимуть свої послуги безкоштовно.

«Ми готові працювати при будь-якій системі. Для нас найголовніше, аби надходили кошти. При цьому експерименті ми зобов’язуємося перший місяць працювати безкоштовно, тобто не будемо виставляти на ЖЕК ніяких платежів, щоб мешканці могли від’їздити свої картки ті, які вони закупили в нас, проплативши цю послугу наперед. То ми даємо місяць усьому під’їзду користування ліфтом безкоштовно», - сказав заступник директора ПБВП «Магніт» Андрій Іващенко.

Голова правління ЖБК №2, яке розташоване на території ЖЕКу №6, попросив відкласти пілотний проект з відміни ліфтових карток.

«Ми б хотіли просити вас відкласти цей пілотний проект. У мене був негативний досвід з цього приводу. У нас жителі хотіли відмовитись від карткової системи. І ми відмовились у деяких будинках. На жаль, населення платило погано. Почалися судові тяганини: деякі люди казали, мовляв, чому ви нараховуєте, я не просив і не хотів… А, наприклад, 5-й поверх ділився: половина жителів хотіла їздити ліфтом, інша ні. Через 4 місяці борги кооперативу перед ліфтовими компаніями склали близько 18-20 тис. грн. Вкінці-кінців ми закупили картки, і зараз люди задоволені», - розповів голова правління ЖБК №2 Андрій Кузьменко.

Питання про відміну ліфтових карток нині не на часі, переконаний директор КП «КВЖРЕП №6» Василь Черниш.

«У мене, чесно кажучи, душа болить, що ми чіпаємо сьогодні те, що працює, це питання зовсім не на часі. У листопаді минулого року ми опитували мешканців, ходили в кожну квартиру і питали, чи люди за відміну карткового апарату. Більшість людей висловилися за картки», - повідомив Черниш.

Всього у житловому фонді Житомира нараховується 1000 ліфтів, з них картковою системою обслуговуються 912, некарткових – 71.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі