Влада

Переселенці зі Сходу не хочуть їхати у села Житомирської області, бо там пічне опалення

31 July 2014, 17:23

У Житомирську область зі східних областей України та Криму вже приїхав 1741 переселенець.

Про це 31 липня під час засідання регіонального координаційного штабу з питань розміщення громадян, які прибувають з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції до Житомирської області, розповіла заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Ірина Супрун.

«Кількість людей, які прибувають до Житомирської області, щодня збільшується. Станом на сьогодні до нас прибула 1741 особа, з яких 1550 це громадяни, які приїхали із Донецької і Луганської областей, і 191 особа прибула з Автономної Республіки Крим. Якщо глянути на статистику, то в середньому близько 30 осіб прибувають до нас щодня», - повідомила Супрун.

Вона нагадала, що переселенців, які приїжджають до Житомира, в основному розміщують у санаторії «Тетерів», в літньому таборі в селі Зарічани та у готелі «Житомир». Однак, наголосила Супрун, готель «Житомир» вже переповнений і надалі розраховувати на нього не варто. За її словами, не слід занадто розраховувати й на санаторії і табори, адже вони можуть слугувати прихистком для переселенців лише у літню пору, а з настанням холодів людей необхідно буде перемістити в інші місця, при цьому подбавши про те, аби приїжджі діти могли відвідувати школи та дитсадочки. 

Заступник голови ОДА наголосила, що не усі свої потужності використовують райони та міста.

«В першу чергу, це стосується таких міст як Малин, Новоград-Волинський, Бердичів, Коростень. Оскільки Житомир не в змозі приймати ту кількість людей, яка до нас прибуває і яка планує прибувати. Тому що антитерористична операція в активній фазі, і її згортання не планується. Тому кількість людей буде збільшуватися і розраховувати на те, що вони найближчим часом покинуть територію Житомирської області не варто», - підкреслила Супрун і додала, що область просять прийняти 100 дітей інвалідів, але надати прихисток наразі можливо лише 50.

Приймати переселенців готові у сільській місцевості, однак вони туди не поспішають.

«Проблема така, що ці люди в більшій мірі відмовляється до переїзду на село, стоїть питання з пічним опаленням. Це люди, які в основному жили в містах, і їм важко адаптуватися під трішки інші побутові умови проживання. І друге питання – це зайнятість цих людей. Не завжди у сільській місцевості вони можуть знайти місце праці», - пояснила чиновниця.

Також вона поінформувала, що жителів уже звільнених східних міст проситимуть повернутися додому.

«Є доручення прем’єр-міністра України стосовно того, що ми повинні проводити роз’яснювальну інформаційно-психологічну роботу з громадянами, які раніше прибули до нас з міст Слов’янськ та Краматорськ про те, щоб вони поверталися у свої домівки. Ми повинні знати настрої цих людей, їхній стан, їхні наміри: чи планують вони повертатися, чи їм сподобалося на Житомирщині, і вони готові тут осісти на постійне місце проживання, що це за люди, їхній соціальний статус, їхні потреби», - підкреслила Ірина Супрун.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі