Суспільство

На півночі Житомирської області селяни завадили демонтувати 21 км залізничної колії

23 December 2014, 15:10

 В ніч з 21 на 22 грудня залізничники намагалися демонтувати відрізок залізниці від станції Білокоровичі Олевського району до Возляково Овруцького району, але місцеві жителі цьому завадили.

Про це на своїй сторінці у фейсбук пише редактор Лугинської районної газети «Промінь» Степан Василюк.

«Керівництво Укрзалізниці надумалося терміново, поки всі стурбовані війною, демонтувати відрізок залізниці від станції Білокоровичі Олевського району до Возляково Овруцького протяжністю 21 кілометр. Не отримавши на це передбаченої писаними й неписаними законами згоди місцевих громад і органів влади. Припустимо, що ми, наївні, повірили – сотні тонн демонтованих рейок будуть при цьому абсолютно точно обліковані, оприбутковані і використані для ремонту існуючих колій, біда не в тім. Цей відрізок залізниці зв’язує із зовнішнім світом півтора десятка загублених у глухих поліських пралісах сіл – Волошино, Бобричі, Красносілка, Мощаниця (Овруцька) та інші, до яких практично відсутні нормальні автошляхи – лише напрямки. На прилеглих до залізниці ділянках розвідані серйозні запаси гранітів і чекають кращих часів для відкриття кілька гранкар*єрів, для яких залізниця також буде життєво необхідною. Тож попередня влада та керівництво Укрзалізниці, хоча й відмінили по ділянці рух приміських поїздів (багато пільговиків і низька прибутковість), на демонтаж колії все ж не відважились. Зате відважилась влада нинішня», - пише Василюк.

 

За його словами, близько півсотні чоловіків і жінок з прилеглих сіл о п’ятій годині ранку вийшли на один з переїздів, що на 10-му кілометрі, біля Рудні-Жеревецької.

«Згадавши досвід Майдану, привезли шини, розвели на колії багаття і стали чекати залізничників. Замість очікуваної 6-ої ранку тепловоз із відповідним краном для демонтажу і вантажними платформами до переїзду прибув близько 9-ої. Рішуче налаштований гурт людей змусив залізничників зупинити потяг. Почалися важкі переговори», - повідомляє Степан Василюк.

Залізничники вимагали не перешкоджати їм у виконанні завдання і пропустити їх. Сторону протестувальників представляв Червоноволоцький сільський голова Михайло Костюк, який вимагав передбаченого законодавством врахування позицій місцевих громад. Приїхали керівники з Коростенського підрозділу Південно-Західної залізниці та спробували «поставити на місце» бунтівних селян. Згодом до переговорів підключилися голова Лугинської РДА Валерій Двуреченський та голова райради Петро Мельник. В результаті залізничники повернули назад, відігнавши монтажний поїзд на станцію Білокоровичі, а селяни організували цілодобове чергування на переїзді.

«Питання збереження спірної ділянки залізниці має розглянути комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони ( ця ділянка в свій час будувалася для потреб оборони ), яким керує Сергій Пашинський, куди звернулись селяни», - пише редактор райгазети.

Фото з фейсбук-сторінки Степана Василюка

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі