Політика

Житомирські «свободівці» демонтували пам’ятник Олександру Пархоменку

26 February 2015, 20:13

 За допомогою підйомного крану вранці 26 лютого представники «Свободи» демонтували пам’ятник Олександру Пархоменку, який стояв на вулиці Перемоги у Житомирі. Свободівці розповідають: на місці гранітного погруддя повинен стояти пам’ятник Олегу Ольжичу.

«На місці Пархоменка вже з 2009 року є розпорядження міської ради, нашої житомирської, що має бути пам’ятник Ольжичу. Був оголошений, якщо ви пам’ятаєте, конкурс про пам’ятник Ольжичу. Вже є переможець цього конкурсу, вже є навіть ескіз, як має виглядати цей пам’ятник, але проблема в тому, що немає на нього коштів. Виникає питання: чому у депутатів міської ради є кошти на виділення собі, коли вони виділили на останній сесії, а на виділення пам’ятника нема. Тоді можна не брати кошти собі, а дати кошти на пам’ятник», - каже заступник голови обласної організації ВО «Свобода» Марія Моісеєнко.

У житомирській «Свободі» запевняють,що жодним чином не хотіли пошкодити погруддя, тому домовились з виконуючою обов’язки Житомирського міського голови, про те, що пам’ятник відвезуть на територію одного з комунальних підприємств.

«Ми взагалі ініціювали цей демонтаж, навіть не через те щоб знищити його, щоб на нас не говорили, що ми вандали, ми просто йог зняли і перенесли, це все одно, щоб ми в центрі міста взяли один камінець і перенесли його на інше місце. Тому що він не несе, насправді, ніякої цінності. ми подзвонили Любов Володимирівні, запитали, що робити з пам’ятником. Вона сказала, що домовиться про те щоб він знаходився разом із Леніним, де він зараз і є», - каже Марія Моісеєнко.

«Зробивши висновки, що ми можемо допомогти міській владі пришвидшити ці процеси ми вирішили перенести це погруддя, в інше місце. Ми рекомендуємо присвоїти все ж таки цій пам’ятці номер, присвоїти статус пам’ятки місцевого значення, і вона стане експонатом в музеї «совєтської» окупації і злочинів комунізму, який має бути створений в місті Житомирі, враховуючи те, що це є історією України. І таким чином потрохи – Ленін, Маркс, Пархоменко – потрохи ми позбуваємось таких бовванів старцам «совєтської» епохи», - зазначає депутат Богунської районної ради, член ВО «Свобода» Михайло Сліпченко.

У міській раді кажуть: про демонтаж пам’ятника знали, проте, згідно з заявкою на проведення акції, зняти кам’яне погруддя мали трохи пізніше.

«Ми повідомили правоохоронні органи, що планується така заявка, для забезпечення громадського порядку під час проведення даної акції. В заявці зазначено, що початок акції об 11.00. Станом на 10.15-10.20 я телефонувала працівникам правоохоронних органів, вони сказали, що пам’ятник вже знесено. Не мої повноваження коментувати, тобто мають розбиратись правоохоронці, все що від нас залежало – ми повідомили, щоб було забезпечено охорону громадського порядку, але по факту акція розпочалась раніше, ніж вказано в заявці», - розповіла начальник управління по зв’язках з громадськістю Житомирської міської ради Світлана Прокоф’єва.

Після демонтажу гранітне погруддя відвезли на територію комунального підприємства «Зеленбуд», де вже знаходяться повалені пам’ятники Володимиру Леніну та Карлу Марксу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі