Суспільство

Через кілька днів почне діяти заборона на вилов риби, – Житомиррибоохорона

28 March 2017, 17:44

На початку квітня на водних об’єктах у Житомирській області розпочинається нерест, тож діятиме заборона на вилов риби.

Про це повідомили у прес-службі Житомиррибоохорона.

«Незабаром розпочнеться нерестова пора у багатьох видів риб, що мешкають у водоймах нашої області. В цей час відбувається відтворення біорізноманіття водойм. В першу чергу нерестяться хижі риби, хоча визначити якийсь конкретний період нересту не просто, оскільки все залежить від температури води. Наприклад: щука розпочинає відтворення при температурі води +4,0 +4,3 С, окунь +6,4 +6,8 С, судак +7,6 +8,7 С, плітка+7,6 +8,7 С, лящ+10,6 +11,0 С, карась+13,8 +14,8 С, плоскирка+12,1 +12,8 С, короп+18,2 +19,8 С, лин+19,8 +20,8 С. За температурними показниками води можна приблизно визначити початок нересту кожної з риб: щука - в березні, короп і лин - в червні, всі інші з вищезазначених риб – у квітні, травні», - йдеться у повідомленні.

З метою належного захисту рибних запасів, створення сприятливих умов для відтворення водних біоресурсів Управлінням охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області 15 березня 2017 року видано наказ № 5-у «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2017 році.

В цьому наказі встановлено строки весняно-літньої нерестової заборони, зокрема:

- на річках та їх притоках: з 1 квітня до 20 травня;

- на водосховищах та ставках: з 1 квітня до 10 червня;

- у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктів: з 01 квітня до 30 червня.

«Крім того, передбачено обмеження стосовно лову раків у водоймах, що підконтрольні Управлінню охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області. А саме, забороняється всякий лов раків у водоймах з 1 квітня по 20 червня та з 15 липня по 05 вересня під час виношування ікри, личинок, а також першої та другої линьок. Під час нерестової заборони рибу ловити дозволено за Правилами любительського та спортивного  рибальства, але з деякими обмеженнями. А саме: дозволено лов риби з берега, в межах населених пунктів, що розташовані на берегах водойм, за межами місць нересту риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком або спінінгом. Місця нересту - мілководні, зарослі вищою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм, стариці, заплави та заливні луки, прибережну рослинність водних об’єктів», - наголосили в Житомиррибоохороні.

У разі виявлення порушень природоохоронного законодавства винних буде притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 4 статті 85 КУпАП, яка передбачає накладення штрафних санкцій до 680 грн. До того ж із порушників стягуватимуться збитки за кожну, незаконно виловлену рибину, незалежно від її розмірів та ваги. Так, за 1 екземпляр незаконно виловленого судака доведеться сплатити 510 грн, за 1 екз. щуки – 340 грн, за 1 екз.  коропа(сазана) – 306 грн, за 1 екз. білого амура – 255 грн, за 1 екз. товстолоба – 255 грн, за 1 екз. ляща – 170 грн, за 1 екз. лина – 119 грн, за 1 екз. плітки – 85 грн, за 1 екз. краснопірки – 68 грн, за 1 екз. карася – 17 грн.

Управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області звертається до рибалок-аматорів та громадян, яким не байдуже майбутнє наших річок, озер та природи в цілому з проханням – не залишатись у стороні. В разі виявлення фактів незаконного вилову риби просимо повідомляти на «гарячу» лінію Житомиррибоохорони цілодобово по тел: (0412) 24-57-81.

Як повідомляв Житомир.info, минулого року Державна екологічна інспекція у Житомирській області попереджала любителів риболовлі щодо операції «Нерест».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі