Влада

Зубко зізнався, що містом на велосипеді їздити небезпечно, Житомиру потрібна велоінфраструктура

28 May 2017, 15:10

28 травня до акції «Велодень» приєдналися мер Житомира Сергій Сухомлин та віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко: посадовці приїхали разом із родинами та виїхали на маршрут разом із іншими учасниками акції.

В розмові із журналістами міський голова розповів, що в кожному проекті реконструкції враховуються права велосипедистів.

«Такі свята, як сьогодні – це можливість показувати людей, яким не байдужий велосипед і такий вид пересування. У минулому році ми встановили по місту близько 140 велопарковок. Плани є і надалі встановлювати велопарковки. Всі заклади, всі навчальні заклади, всі адміністративні заклади, кафе, ресторани повинні обов'язково бути обладнані велопарковками. В цьому році ми виділили гроші на організацію руху по майдану Соборному. Уже кілька місяців він узгоджується і не виходить тільки тому, що наші швейцарські фахівці і консультанти, з якими ми працюємо за проектами велодоріжок, не до кінця узгоджують і їх не до кінця влаштовує саме інтеграція велодоріжок в цей проект. Тому велодоріжки – це один із пріоритетів. І дійсно, при організації та під час проведення реконструкції обов'язково враховуються велодоріжки. І це майбутнє для міста Житомира. А сьогодні – це можливість показати, яка кількість людей користується велосипедом і готові користуватися велосипедом. Це дуже важливо», - сказав мер Сергій Сухомлин.

Мер повідомив, що два роки тому учасників житомирського «Велодня» було 300, минулого року – близько тисячі, а цього річ за оцінками поліції – більше двох тисяч.

За словами віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, кількість людей на велопробізі підтверджує прагнення українців пересісти на екологічний транспорт і є сигналом для влади про необхідність розбудови велоінфрастуктури.

«Житомир завжди був спортивним. По-перше, сьогодні проходить третій етап кубку по мотокросу: Житомир приймає всю країну, приймає спортсменів з Європи і показує, що Житомир – це ті люди, які сьогодні мають своє місто, мають своїх героїв. До речі 95 бригада, яка на Сході захищає нашу країну, це був один із таких моментів на мотокросі, коли вітали 95-ку. Це також бренд Житомира. Велоспорт – це  взагалі, сьогодні вражаюча кількість людей. Це вже, в принципі, вимога житомирян – створити (вело)інфраструктуру. Ми проїхались у супроводі поліції – і це безпечно. Але потім, коли ми їхали без супроводу, то ми відчуваємо, що на велосипеді ще небезпечно пересуватись містом. Тому я думаю, що те, що робить міський голова – це дуже важливо, щоб залучати і дітей до цього виду спорту. Також я думаю, що і за підтримки Європейського союзу, і за рахунок міського бюджету, і за рахунок інших коштів потрібно впроваджувати проект окремої велодоріжки, на яку будуть приїжджати, як сьогодні на мотокрос, з усієї України. Особливо із міста Києва. Для того, щоб продемонструвати, які в нас краєвиди по нашому Тетереву», - сказав Геннадій Зубко.

Мер Житомира анонсував, що проект пішохідного та веломаршрутів по береговій лінії річки Тетерів буде презентований вже найближчим часом.

«У нас буквально через два тижні буде проходити «Майстерня міста», на якій ми покажемо цей грандіозний проект бігових і велодоріжок в басейні річки Тетерів. Величезний проект, котрий пройшов оцінку європейських консультантів. Є зауваження, ми виправляємо. Ми хочемо вже в червні виставити цей проект на огляд житомиряни, щоб заручитися їхньою підтримкою», - сказав мер Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 28 травня в Житомирі проходить традиційний «Велодень».

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі