Україна

«Луганським» дали «шматочок» Києва

28 March 2011, 09:25
«Регіонали» продовжують ділити Київ – тепер від столичного «пирога» вже відщипують представники «міграційного шару» ПР з Луганська

Голова КМДА Олександр Попов призначив нового керівника комунального підприємства «Фармація». Ним став Олександр Гудзенко, більша частина професійної діяльності якого – майже 20 років - присвячена КП «Фармація» на Луганщині. Крім того, Олександр Павлович двічі працював заступником міністра охорони здоров’я України. Перший раз у міністерство він прийшов в другому уряді Віктора Януковича, а другий – вже в Кабмін Миколи Азарова. Обидва рази його «сватала» туди група луганських «регіоналів».

Олександр Гудзенко є прямою креатурою іншого луганчанина, віце-прем’єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Віктора Тихонова, з яким він знайомий по Луганській облраді ще з 90-х років. Слід відзначити, що Гудзенко з кінця 80-х очолював обласну «Фармацію». У 1998 році Гудзенко був обраний депутатом ради та головою постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, а Віктор Тихонов тоді став обласним спікером. Невдовзі губернатором Луганщини став нинішній лідер «регіоналів» Луганщини та голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов, з яким Тихонова пов’язує багаторічна дружба ще з часів СРСР.

Після вдало проведених на Луганщині виборів Президента України, луганській групі «регіоналів» Єфремова-Тихонова дісталися свої дивіденди. Група отримала свого губернатора Луганщини, Єфремов очолив фракцію ПР у Верховній Раді, а Тихонова було призначено віце-прем’єр-міністром з регіонального розвитку. Разом з тим Тихонов отримав «титул» куратора Києва. Проте, бажаючих контролювати владу у столиці виявилось серед «регіоналів» дуже багато. І Тихонова дуже швидко відтерли від столичних справ. Однак нещодавно Віктор Миколайович показав, що ще має інтерес до Києва. Несподівано він виступив із заявою, що у Києві негайно необхідно розібратися із низкою скандальних будівництв. Слід сказати, що на той час Гудзенко вже вилетів з уряду після його реформування. Однак як видно Тихонов з Єфремовим не забули ані про нього, ані про те, що можуть претендувати на «ласощі» навіть в столиці. Столичне КП «Фармація» - це найбільша київська аптечна мережа, у яку входять 124 аптеки, 64 аптечних пункти та 17 аптечних кіосків. Всього 172 «точки», по-перше,  з власними приміщеннями, а, по-друге, через них реалізуються усі соцільні проекти КМДА із пільгового забезпечення ліками соціально незахищених верств населення, а відтак і йде бюджетне фінансування із закупівлі усього, що необхідно ветеранам, чорнобильцям, інвалідам, діабетикам тощо. Тобто для людини, яка розуміється на «комунальній фармакології» - це просто «золоте дно». 

А судячи з трудової біографії Олександр Гудзенко дуже обізнаний з «можливостями» комунальних аптечних мереж. Мова йде не лише про те, що він десятки років керував подібним формуванням на Луганщині, а й про те, який шлейф скандалів він залишив за собою. Гудзенко уперше потрапив в епіцентр скандалу, коли луганська «Фармація» відмовилася знизити ціни на ліки, як того вимагало розпорядження прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тоді, після перевірки Антимонопольним комітетом, комунальне підприємство було оштрафоване на 7 тисяч гривень за зловживання монопольним положенням. Другий скандал теж переріс у конфлікт знову таки з тодішнім прем’єром Тимошенко. Під час загострення в країні епідемії грипу, в мережі аптек луганської «Фармації» не виявилось необхідних ліків. У той час благодійний фонд «Новий Донбас», який очолює нардеп від БЮТ Наталія Королевська, надав необхідні ліки аптеках малим містам та селам Луганщини. А Гудзенко заявив що «завдяки» уряду, «Фармація» втратила 360 тисяч гривень, а фонд надає ліки сумнівного походження. Третя гучна історія стосувалася приміщень аптек «Фармації», які знаходяться у Северодонецьку. Причиною конфлікту стало бажання облради, депутатом якої є Гудзенко, мати право на власність приміщень «Фармації» у Северодонецьку та небажання депутатів Северодонецька віддавати ці приміщення. На захист майна тоді вийшли навіть мешканці міста, однак Гудзенко заявив, що думка мешканців Северодонецька в цьому питанні неважлива. Аналогічний майновий скандал «Фармації» був і в Лисичанську. Тоді справа дійшла до аукціону, на якому було продано 8 аптек «Фармації». Однак, рішенням суду аукціон було визнано недійсним.

А ще призначення депутата Луганської облради на посаду керівника столичного комунального підприємства черговий раз підтверджує, що голова КМДА Олександр Попов є «іграшкою» в руках різних груп «регіоналів», навіть таких дрібних, як луганська і йому просто згори вказують кого і на яку посаду треба призначати.  


Источник: Comments.UA

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі