29 March 2024, 07:22 Житомир: °C
Круківський Олександр
Юрист з корпоративного права

Скільки треба набрати щоб стати депутатом?!

У мене часто запитують: "яке місце прохідне за новим виборчим кодексом?".

Висновок який я зробив: щоб стати депутатом Житомирської міської ради від партії яка має 12% підтримки і нижче потрібно бути під номером 2-4 в загальному списку. Якщо партія має рейтинг 14% і вище то велика ймовірність стати депутатом якщо ви маєте перший номер в територіальному списку. Кандидати під номером 2 в територіальних списках з ймовірністю 97% депутатами не стануть. Перші номери в загальних списках гарантовано стають депутатами якщо партія подолала 5% - це для кандидата найкращий варіант.

Розберемося детальніше.

В Житомирській ОТГ близько 201 тисячі виборців. За статистикою кількох останніх виборів прийде голосувати близько 50%, це складає 100,5 тис.виборців.

Тепер нам потрібно визначити виборчу квоту (скільки виборців повинні проголосувати за партію щоб отримати один мандат). Для цього потрібно від кількості виборців які проголосували (у нас це 100,5 тис.) відняти голоси виборців які проголосували за партії які не набрали 5% (таких голосів приблизно 20%). Далі це число (отримали 80,4 тис.) ділимо на кількість мандатів в раді (але без перших гарантованих місць партій які подолали п’ятивідсотковий бар’єр).

Тут треба зробити відступ і порахувати скільки партій подолає 5%. Гіпотетично це будуть: «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ПЗЖ, «Наш край», «Пропозиція», «Партія розвитку громад», «Батьківщина» та «Сила і честь» - це тільки мої припущення. Тому будемо віднімати 8 мандатів.

5f4f903143d26.jpg

В Житомирській міській раді 42 мандати, а партій які подолають 5% рахуємо 8. Тому ВИБОРЧА КВОТА складає 80400/34=2364 голосів виборців.

Тепер перейдемо до округів – їх в Житомирі планується 6. Це означає, що на кожному окрузі проживає приблизно 33,5тис (201тис.виборців/6округів), а прийдуть на вибори – 16750 (50% від усіх виборців). Таким чином щоб партії отримати хоча б один мандат на окрузі (тоді депутатом стає перший номер в територіальному списку) потрібно набрати близько 14,1% голосів виборців (виборча квота 2364 поділена на кількість виборців на окрузі які взяли участь в голосуванні). Якщо партія набере менше цього відсотку то депутатом стає кандидат із загального списку.

Про можливість набрати кандидату 25% виборчої квоти на територіальному окрузі навіть описувати не буду оскільки вважаю це нереальним.

Висновок: дивись на початку статті.