Здоров'я

Лікарі житомирського онкодиспансеру вперше провели складну урологічну операцію

8 May 2024, 10:55

У Житомирському обласному онкодиспансері вперше провели складну операцію лапароскопічним методом з видалення сечового міхура з простатою та лімфатичними вузлами, видалення лівої нирки та виведення правого сечоводу на шкіру.

Про це 8 травня повідомила пресслужба КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради.

«У Житомирському обласному онкодиспансері вперше провели складну урологічну операцію лапароскопічним методом: видалення сечового міхура з простатою та лімфатичними вузлами, видалення лівої нирки та виведення правого сечоводу на шкіру (лапароскопічна радикальна цистпростатекстомія із тазовою лімфодесекцією та нефректомією зліва, правобічна уретерокутанеостомія)», - йдеться у повідомленні.

Як розповів директор закладу Ігор Сабадаш, лікарі-урологи онкодиспансеру Олексій Пономарьов, Анатолій Іщук та Роман Донець першими в області успішно провели таку серйозну операцію онкохворому пацієнту.

«Проведена операція – одна з найскладніших хірургічних втручань в урології. Такого виду операції раніше ніколи не проводились не лише в нашому закладі, а й в провідних медичних закладах України. Наші лікарі стали першими в області, хто провів таку складну операцію за допомогою сучасного обладнання, яке було придбано закладом. Коли пухлина сечового міхура має невеликі розміри, операція передбачає тільки видалення новоутворення, при цьому зберігається функція самого органу. Проте в даному випадку рак діагностовано вже на пізніх стадіях захворювання, коли пухлина поширилася на стінки сечового міхура, тому довелось видаляти не лише весь орган, а ще й простату та нирку. На пацієнта ще чекає тривале лікування», - розповів лікар.

Лапароскопічне втручання виконується через невеликі проколи, куди вводиться оптичне обладнання і спеціальні хірургічні інструменти. За допомогою камер лікарі проводять всі необхідні операційні маніпуляції, при цьому практично не травмуючи здорові тканини.

Ігор Сабадаш наголосив, що для пацієнтів операція лапароскопічним методом менш травматична, дозволяє швидше відновитися та якомога скоріше перейти до наступного етапу комплексного лікування злоякісних новоутворень – хіміо- чи променевої терапії. Для хірургів таке оперативне втручання дає можливості кращого бачення і більш широкого доступу до операційного поля.

Проте, лікар радить не доводити свій організм до того стану, коли необхідна вже операція і тривале лікування – потрібно регулярно проходити профілактичні обстеження, адже будь-який вид онкології практично виліковний на початкових стадіях.

Нагадаємо, станом на 31 березня цього року на онкологічному обліку в Житомирському онкодиспансері перебуває 34 822 онкохворих. Кількість онкохворих у Житомирській області, у яких діагностують рак на останній стадії, зросла до 22%.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч на 20 березня 2023 року у Житомирській обласній лікарні імені Гербачевського вперше провели трансплантацію серця, печінки та нирки. Донором став молодий чоловік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер онкологія онкохворий операція урологічна операція Сабадаш Пономарьов Іщук Донець 
Матеріали по темі