ДОПОМОГА

Куди у Житомирі звертатися рідним зниклих безвісти та як шахраї наживаються на горі

8 January 2024, 17:55

Як діяти, куди телефонувати та які документи треба оформити – рідні зниклих безвісти можуть безкоштовно отримати координаційний супровід у Житомирі.

«При зверненні родини до мене я с початку з ними пропрацьовую той алгоритм дій, який потрібно пройти родині для того, щоб всюди подати заявку про зникнення особи, координую їх дії, розповідаю що і як відбувається, допомагаю у розв'язання юридичних питань та надаю психологічну підтримку при потребі. За початок цього року до 50 звернень ми маємо», – говорить регіональна представниця громадської організації «Група Патріот» Валентина Волкова.

Пані Валентина говорить, людям потрібно бути особливо уважними, щоб не потрапити на шахраї.

«Шахраї, як то кажуть, не сплять, вони працюють. Найбільше їх спонукає звертатися до родин, виманювати кошти – це пости у соцмережах. Станом на зараз у нас близько 15 кейсі, які ми вже відпрацювали, коли шахраї пишуть з невідомих номерів у соцмережах або просто на телефон. Суми бувають різні, від 4 тисяч грн до 8 тисяч грн, є і великі суми. Вимагають за відеозв'язок, тобто пропонують, що ви нам кошти, а ми дамо. Є варіанти, що за кошти пропонують вивести людину додому. Один з прямих кейсів, який дійсно був у нас – це коли вийшла та сторона вийшла на одну з наших родин, знявши відео хлопчини у полоні, що він дійсно є у полоні відеопідтвердження, і вони почали вимагати, щоб родина почала надавати інформацію про блокпости, боєприпаси, нашу техніку. Тобто вони почали виманювати інформацію. Розумію стан родини, вони боялися кому-небудь повідомити», - розповідає Валентина Волкова.

Люди знаходять і навіть вдається встановити зв'язок, каже спеціаліст та радить родинам зниклих безвісти звертатися за допомогою.

Прийом за попереднім записом, телефон: 097-14-03-712. Адреса: вул. Покровська, 43.

На сайті координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими оприлюднена «Дорожня карта» у якій описані рекомендовані дії для родини, якщо військовослужбовець потрапив в полон, зник безвісти або загинув.

Нагадаємо, що після великого обміну військовополоненими в соцмережах активізувалися шахраї, які видають себе за звільнених з полону захисників.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році у Житомирі працював регіональний координаційний центр підтримки та супроводу родичів зниклих безвісти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон зник безвісти допомога Волкова ЗСУ дорожня карта військовий шахрай обмін  
Матеріали по темі