Інтерв'ю

Як у Житомирі працюють програми єОселя та єВідновлення, чи вистачає житла і як змінилися ціни

18 March 2024, 12:15

В Україні з жовтня 2022 року працює програма єОселя, у планах Уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, у 2025 році – 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн. Крім того, з 2023 року за програмою єВідновлення почали видавати житлові сертифікати власникам зруйнованого житла – на кінець листопада минулого року українці подали 6,4 тисячі заяв про зруйноване майно, щоб отримати компенсацію за цією програмою й придбати нову квартиру чи будинок.

Про особливості цих програм, як вони працюють в Житомирі та скільки зараз коштує житло Житомир.info розповіла голова Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Наталія Мелай.

Державна програма з пільгового кредитування єОселя

Програма діє для громадян певних категорій, є два її види – під 3% та під 7%.

Кредит під 3% можуть отримати:

військові за контрактом (силовики);

медичні працівники (що працюють в державних та комунальних медичних установах);

педагогічні працівники (що працюють в державних та комунальних навчальних закладах);

науковці.

Чому саме ці категорії? Вони є соціально важливими для існування країни, мають фіксовану оплату праці, і держава в такий спосіб хоче їх підтримати та заохотити не змінювати свою професію, не виїжджати за кордон і тим самим забезпечити основні функції проживання громадян в країні: безпека, освіта, наука, здоров'я.

Основні умови кредитування: пільгова ставка на весь термін кредиту – 3%; максимальний строк кредиту – 20 років; мінімальний початковий внесок – 20%. Кредитують банки-учасники програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, SkyBank.

Детальні умови для отримання кредиту:

громадяни України;

старші за 18 років на дату оформлення кредиту;

не старші 70 років на дату погашення;

платоспроможні;

не мають власного житла зовсім або воно: менше ніж 52,5 кв.м + 21 кв.м на кожного наступного члена сім'ї додатково (ваш чоловік/дружина та неповнолітні діти, що проживають з вами), розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території;

не фігурують в санкційних списках;

не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом.

Покрокова інструкція для отримання кредиту:

подати заявку через «Дію»

отримати пропозиції від банків, обрати одну з них;

пройти перевірку даних та документів в обраному банку (чесно зізнатись щодо своїх доходів та членів родини);

звернутись до компетентного рієлтора та обрати житло враховуючи рекомендації щодо суми які надав банк;

подати в банк документи потенційного позикоотримувача та власників житла;

відкрити рахунки в банку для перерахування та зняття готівки;

укласти договір купівлі-продажу у нотаріуса, який працює по даній програмі, та іпотечний договір;

здійснити зняття готівки.

«Ніби все зрозуміло й не складно, але в Житомирі під 3% можна обирати житло, якому не більше 10 років від здачі в експлуатацію, також обов'язковою умовою майже для всіх банків є наявність зареєстрованого права власності на це житло. Далі слід перевірити чи погодить документацію на квартиру банк. Перелік документів дійсно великий, тому краще звернутись на етапі підбору житла до рієлтора, який вже знає чи варто обирати в тому чи іншому ЖК, чи пройдуть всі перевірки документи на об'єкт. В цьому питанні є складність в нашому місті – незначна кількість таких квартир і висока ціна на них, бо попит значно перевищує пропозицію», - наголошує Наталія Мелай.

Наталя Мелай

Чому багато власників житла відмовляються продавати через таку програму:

документи в порядку, але не підійдуть для оформлення іпотеки;

фізично відсутній один з власників майна;

значно більший пакет документів для угоди;

тривалий процес від подачі до оформлення, при цьому швидкий ріст цін;

отримання коштів в гривні на розрахунковий рахунок з обмеженням в знятті готівки;

коливання курсу валют.

«Так, в Житомирі є житло, яке підходить під програму єОселя під 3%, але його мало і коштує воно дорого. Ціна на однокімнатну квартиру без ремонту (стан після забудовника) тепер від 35 тис. доларів до 50 тис. доларів залежно від ЖК, поверху, забудови комплексу в цілому, це на 20-30% більше ніж рік тому. З ремонтом ціни ще вищі, бо є проблема з наявністю майстрів та значним подорожчанням будівельних матеріалів. Так за однокімнатну з ремонтом доведеться заплатити від 55 тис. доларів до 70 тис. доларів, залежно від якості ремонту та укомплектування. Слід звернути увагу, що вартість квадратного метра у великих квартирах менша ніж в малогабаритних. Попит найвищий на однокімнатні», - розповідає Наталія Мелай.

Кредит під 7% річних

Для всіх категорій громадян, які мають відповідний офіційно підтверджений дохід. ФОП також підходять під цю категорію.

Житло – строк здачі в експлуатацію не більше 3 років.

Решта умов ідентичні до 3% програми.

«Значним мінусом є ще менша кількість такого житла в Житомирі, бо останні три роки припали на складні часи в нашій державі. Ціни на таке житло – від 30 тис. грн за 1 кв.м. Тобто квартира в 45 кв.м на сьогодні коштує близько 34,5 тис. доларів при умові курсу в 39 грн за долар. З ремонтом таке житло практично не можливо придбати. Ціні на житло такої категорії зросли на 15-20% у порівнянні з минулим роком. Основна причина – відсутність працівників (мобілізація), значне зростання цін на матеріали», - зауважує Наталія Мелай.

Важливо

Купуючи житло по кредитній програмі, ви одразу укладаєте іпотеку з банком. Іпотека крім фінансового зобов'язання перед банком включає також заборону на продаж даного житла та заборону на реєстрацію (прописку) в цьому житлі.

«Між рядками в програмі єОселя є не лише підтримка соціально важливих професій нашої країни, наповнення бюджету податками, бо молоде житло в більшості має 6,5% оподаткування, а ще й поштовх для майбутньої забудови нашої держави. Адже будуючи нові будинки, забудовники не лише забезпечують робочі місця, а й дають попит на виробництво вітчизняних будівельних матеріалів, транспортування, монтаж, дозвільну документацію і т.д. Цей ланцюжок довгий, і фактично переходить у всі сфери нашого життя», - наголошує голова Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України.

Житловий сертифікат за програмою єВідновлення

Житловий сертифікат – це цифровий документ, який отримують власники зруйнованого житла в наслідок російської воєнної агресії. Отримують його громадяни, чиє житло було знищене повністю або не підлягає відновленню, які подали відповідну заявку в «Дію» та пройшли процедуру ліквідації права власності свого зруйнованого житла.

Що робити із даним сертифікатом?

В сертифікаті зазначена сума, на яку можна купити інше житло в будь-якому місті, що не перебуває під окупацією. Це може бути як квартира так і будинок. З частинами будинку були проблеми в оформленні. Також житловий сертифікат може бути першим внеском для участі в програмі єОселя під 7%, або ж як перший внесок в придбанні майнових прав на житло, яке перебуває в процесі будівництва, але має вже значний відсоток готовності.

«В Житомирі не дуже велика кількість знищених об'єктів, відповідно ажіотажу в нас немає. Маючи інформацію по всій Україні, можу сказати що в областях які межують із недобрими сусідами, ситуація значно активніша, бо постраждалих значно більше. Також активно купують в селах західної України», - інформує Наталія Мелай.


Які складності при оформленні?

Дійти згоди всім співвласникам попереднього житла та визначитись – купують спільне чи кожен окреме майно, і при цьому увійти у виділений бюджет. При оцінюванні втрачених квадратних метрів не бралося до уваги оздоблення, ремонт, укомплектування, тому слід розраховувати, що зможете придбати менш якісне житло, ніж мали.

«Продаж під житловий сертифікат – процедура складна і нова для населення, тому знову рекомендую працювати з кваліфікованим рієлтором, який допоможе та пояснить продавцю весь процес. Від підписання договору у нотаріуса до отримання коштів продавцем може пройти 1-5 днів. Гроші на рахунок надходять в гривні, є обмеження по зняттю готівки. Але все реально, можливо для реалізації та безпечно», - підкреслює голова Житомирського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Наталія Мелай.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 15 березня 2024 року в Житомирській області власникам 99 осель за програмою єВідновлення вже сформовані житлові сертифікати для придбання житла у забудовника чи на вторинному ринку на загальну суму 108,3 млн грн та 1 грошову компенсацію для відбудови приватного житлового будинку на власній земельній ділянці на суму 1,2 млн грн.

Скільки коштувало житло у Києві та обласних центрах України в 2023 році дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло єОселя єВідновлення сертифікат кредит іпотека квартира Мелай рієлтор 
Матеріали по темі