Місто

Житомирські студенти-ветеринари готові безкоштовно стерилізувати бродячих собак

14 February 2012, 17:25

Студенти факультету ветеринарної медицини Житомирського національного агроекологічного університету сказали, що готові стерилізувати тварин і доглядати за ними в післяопераційний період безплатно — на базі навчальної ветклініки. Єдине, що потрібно, — медикаменти й відповідне рішення міської влади, - повідомляє газета День.

«Щоб діяти на законних підставах, ті, хто хоче займатися стерилізацією тварин, мають укласти договір із міською ветеринарною клінікою, куди доставляють безпритульних тварин. Без дотримання цієї умови такі дії підпадають під дію Кримінального кодексу України. Міського нормативного документа в цьому плані не потрібно», — прокоментувала студентську ініціативу Світлана Півоварова, начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради.

Валентина Фасоля, завідувач кафедри внутрішніх хвороб тварин та фізіології факультету ветеринарної медицини Житомирського національного агроекологічного університету, доктор ветеринарних наук, повідомила, що в Житомирі стерилізацію та кастрацію собак можна провести максимум за півтора місяці, а в усій Україні – за два місяці.

Житомирський лікар ветеринарної медицини Сергій Сахнюк розповів про стан справ з послугами кастрації та стерилізації безпритульних собак в Житомирі: «З півроку тому, коли ми зустрічалися з представниками міської влади, більшість присутніх ветеринарних лікарів твердили, що можуть надавати послуги, зокрема зі стерилізації безпритульних тварин, безплатно. Загалом має бути певний порядок. Бо ж після стерилізації щонайменше три дні гояться рани, до повного одужання минає 10 днів, а тварину треба десь утримувати, годувати. Тож ідеться про постійне приміщення, корми. Сьогодні наше місто не готове за це платити. Робити стерилізацію безплатно в обсязі, про який я кажу, в Житомирі можуть якщо не всі, то разом зі мною чоловік із три-п’ять. Створення стаціонарної бази для такої справи потребує не одного року, а ті, хто дає на це кошти, хочуть, щоб усі бачили, що вони це роблять, — їм треба негайного результату. Проте є й інший бік проблеми. Якби навіть швидко стерилізувати всіх тварин або якби вони зникли, за рік-півтора вулиці міста знову заповнили б безпритульні чотириногі. Бо люди не хочуть стерилізувати своїх тварин, а тих, що безконтрольно з’являються на світ, викидають».

Марія СЕМЕНЧЕНКО, газета «День»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі