Події

У Житомирській області водій не впустив в автобус інвалідів АТО з пільговими квитками

19 April 2015, 11:06

Пільговий квиток на безкоштовний проїзд боєць 30-ї Новоград-Волинської бригади Володимир Господинчик придбав як інвалід війни 2-ї групи. Чисельні поранення чоловік отримав у зоні АТО. Того дня з Новограда-Волинського він їхав у Київ на реабілітацію, але в автобус його не впустили.

«Водій вийшов з маршрутного автобуса і сказав: «Я сьогодні не обслуговую всіх пільговиків». Нас там стояло на платформі 5 чоловік. Між нами був інвалід війни ще афганської, який їхав за кордон на київський поїзд. Ще два військовослужбовці, котрі взяли квитки як учасники бойових дій, їх теж він не взяв. Відмовився брати всіх», - розповідає боєць.

«Ми вже повинні були заходити в автобус, показую посвідчення, показую білет до цього посвідчення, бо там білет іменний. Водій мені говорить: «Мені дана така установка - пільговиків не перевозити. Він спочатку посилався на закон України, потім - на телефонний дзвінок, потім, що їх ніхто не проплачує», - додав інший військовослужбовець 30-ї механізованої бригади Володимир Івасюк.

За поясненнями військовослужбовці зверталися до керівництва автостанції, втім скористатися пільгами так і не змогли. У Київ поїхали за власні гроші. Бійцям не просто відмовили у проїзді, їх привселюдно принизили – вважають їхні бойові побратими. Тепер вони жадають пояснень і від перевізника, і від влади.

«З цим перевізником громадська організація «Бойове братерство ветеранів АТО» буде зв’язуватись безпосередньо на транспортній комісії, коли ми побачимо цих людей і захочемо почути відповідь, чому таке відбувається», - каже голова ГО «Бойове братерство ветеранів АТО» Валерій Логінов.

Керівник транспортної компанії переконаний – водій вчинив правильно. Мовляв, за міжобласні перевезення пільговиків підприємство не отримує компенсацій від держави.

«Я перепрошую, але це вимушена міра, щоб привести все в порядок. Надалі це питання все одно буде стояти. Вони не мають пільг на цьому виді транспорту. Не мають пільг, а їздити їм може й необхідно. Тому це питання має бути вирішене на державному рівні. Ось ця ситуація може і підштовхне», - каже співзасновник ТОВ «МАЗАР» Валерій Чутлашвілі.

В облдержадміністрації зізнаються, що така ситуація виникла через недосконалість законодавства. Учасникам АТО у разі подібних конфліктів радять одразу звертатися до чиновників.

«Ми всіляко сприяємо і допомагаємо військовим як обласна влада, чим тільки можемо. Але законодавець не передбачив, яким чином і хто має компенсувати саме по АТО. Організатором перевезень на міжобласних автобусних маршрутах виступає міністерство інфраструктури України, який є замовником і організовує ці перевезення. Тому ОДА не має впливу навіть на тих перевізників, бо договірні умови є між Укртрансінспекцією та перевізником», - каже в.о. директора департаменту промисловості, розвитку інфраструктури і туризму Житомирської облдержадміністрації Роман Крисюк.

Бійці переконують: в інших областях їм ніхто не відмовляв у законному праві на безкоштовний проїзд. В облдержадміністрації обіцяють розібратися і провести спільну нараду з військовими та перевізниками.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі