Влада

У Житомирській області з 17 квітня вилучатимуть всю стару вакцину проти поліомієліту

31 March 2016, 11:22

З 17 квітня в Україні та Житомирській області вилучать усю тривалентну оральну вакцину проти поліомієліту, а замість неї ввезуть двовалентну.

Про це Житомир.info повідомив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Сергій Березовський.

«Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла рішення, що по всьому світу з 17 квітня буде вилучатися тривалентна поліомієлітна оральна вакцина і замінюватись на бівалентну. Вона не краща і не гірша, просто інша. Трьохвалентна – від трьох типів полімієлітного вірусу. Але вже багато років другий тип вірусу в природі не зустрічається, і тому було вирішено вилучити цей компонент з вакцини і вакцинувати тільки від 1 і 3 типу вірусів. По-перше, це трохи дешевше у виробництві, і краща імунна відповідь організму на 1 і 3 тип, менше навантаження. Тому що коли вводиться трьохвалентна вакцина, імунна відповідь виробляться на три типи вірусів – на перший, другий і третій. А якщо двовалентна – тільки на перший і третій», - розповів Сергій Березовський.

Зі слів начальника відділу, з 17 квітня в Україні будуть вилучатися залишки вакцини, і в Житомирській області теж. Ту, яку область отримала у вигляді гуманітарної допомоги для додаткової вакцинації, ще тривалентна.

«Залишки з районів ми будемо забирати в Житомир на склад спецмедпостачання, і вся ця вакцина буде передаватись у Київ на «Укрвакцину». Там вона централізовано буде знищуватись. Замість неї буде надходити бівалентна вакцина – така ж жива, оральна, вона буде вводитись дітям крапельками. Коли розпочнеться щеплення новою вакциною – поки невідомо, адже треба певний час, щоб її ввезти, розподілити, доставити на місця. Тож до 17 квітня діти будуть щеплюватися тією вакциною, яка є: такою є рекомендація МОЗ», - каже Сергій Березовський.

З його слів, календар щеплень залишається таким, як і був. Як і раніше, щепленню тривалентною вакциною підлягають діти до 14 років.

ЗМІ повідомляють, що зараз в областях України знаходиться більше трьох мільйонів доз тривалентної вакцини ОПВ. До моменту переходу на двовалентну українські батьки можуть продовжувати вакцинувати своїх дітей у рамках післяраундової імунізації.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області 25 січня розпочався ІІІ розширений тур масової імунізації дітей проти поліомієліту. За цей період, незважаючи на карантин та вірусні інфекції, щепили 79,5 тис. дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі