Суспільство

З початку року в Житомирській області зареєстровано 75 випадків кашлюку

6 December 2017, 15:40

Рівень охоплення профілактичними щепленнями проти кашлюку в області за 10 місяців 2017 року складає лише 36,1%.

Про це прес-служба ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я».

«Через критично низький рівень вакцинації реєструється ріст захворюваності кашлюком в 1,4 рази. З початку 2017 року в Житомирській області зареєстровано 75 випадків кашлюку (показник на 100 тис. нас. – 5,85), за аналогічний період 2016 року – 59 випадків (показник на 100 тис.нас. – 4,2). Найбільш вразлива вікова категорія це діти до 1 року та 1-4 роки. Більшість випадків кашлюку зареєстровано серед неорганізованих дітей», - йдеться у повідомленні.

Медики зазначають, що кашлюк – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке викликається мікроорганізм Bordetellapertussis, має циклічний затяжний перебіг, вражає дихальні шляхи і характеризується нав’язливим приступоподібним кашлем, який може тривати кілька місяців. У новонароджених та дітей до року тяжкий перебіг і високий ризик смерті через ускладнення з боку дихальної системи (пневмонія, ателектаз, емфізема легень) та з збоку центральної нервової системи (енцефалопатія, судоми, набряк мозку).

«Основним джерелом інфекції є хвора людина, а також хворі з легкою та атиповою формою кашлюку. Здатність заражати інших найбільш виражена в початковому періоді хвороби (катаральний період), коли діагностика захворювання пов’язана зі значними труднощами, оскільки цей період захворювання схожий з багатьма гострими респіраторними інфекційними захворюваннями. Сприйнятливість до кашлюка висока, передача збудника відбувається безпосередньо в оточенні хворого, що виділяє краплі слизу з дихальних шляхів під час кашлю. Після перенесеного захворювання формується стійкий імунітет, що зберігається протягом усього життя. Тривалість інкубаційного періоду становить 7-14 діб. Періодичні підйоми і зниження захворюваності повторюються кожні 2-3 роки. Характерна літньо-осіння і осіньо-зимова сезонність. Епідемічному розповсюдженню коклюшу сприяють несприятливі санітарно-побутові умови і наявність високого рівня сприйнятливого (не вакцинованого) дитячого населення. Основним заходом щодо профілактики захворюваності населення на кашлюк є планова вакцинопрофілактика», - поінформували в лабораторному центрі.

При необхідності лабораторної діагностики цього захворювання звертайтеся до бактеріологічної лабораторії за адресою м. Житомир, вул. В.Бердичівська 64. Довідки за тел. 0412-34-64-10.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році в Україну доставили 2,5 млн доз вакцин від туберкульозу (БЦЖ), які придбав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) на запит МОЗу, а також від гепатиту Б, АКДП (кашлюку, дифтерії і правцю), АДП-М (дифтерії та правця для дорослих) та АДП (дифтерії та правця для дітей).

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Медицина хвороби кашлюк епідемія 
Матеріали по темі