Події

У Житомирі працює кілька груп квартирних аферистів, – юрист

8 December 2017, 12:52

Наприкінці вересня 2017 року житомирянка Ольга Мельник дізналася, що вони з чоловіком більше не є власниками їхньої квартири в центрі міста, яку з 2015 року здавали в оренду. Про це їй повідомила сусідка, яку Ольга зустріла випадково.

Свою історію жінка розповіла в прямому ефірі «Теми дня» на Житомир.info 7 грудня.

«Ми звернулися до реєстру нерухомого майна і з’ясували, що квартира вже була два рази продана. Син жінки, яка знімала квартиру, оформив по підробному паспорту мого чоловіка (не співпадає ні номер, ні серія) генеральну довіреність по розпорядженню усім майном мого чоловіка. З цією генеральною довіреністю він пішов у БТІ, взяв дублікат нашого договору про придбання квартири. З цим документом він іде до нотаріуса, вносить цю квартиру в реєстр нерухомого майна. Потім іде до іншого нотаріуса і оформлює перший продаж квартири. Але, оскільки квартира була придбана в шлюбі, то треба був мій дозвіл. Щоб його отримати, з підробним паспортом (моїм) звертається до нового нотаріуса. Квартира була продана 16 серпня, а потім 2 вересня 2017 року. От ми звернулися до правоохоронців, до суду», – розказала житомирянка.

Такі випадки у Житомирі непоодинокі. У нашому місті працює кілька груп квартирних аферистів, у які можуть входити не лише ріелтори, нотаріуси, але й правоохоронці. У цьому переконаний юрист громадської приймальні Борислава Розенблата – Володимир Красовський.

«Це все через те, що квартирних аферистів майже не притягують чомусь до відповідальності. Десятки таких справ лежать у поліції і ніхто ними не займається. Не всі люди готові йти до кінця і не всі люди знають, як правильно себе захищати. Нотаріуси мають бути більш пильними, коли укладають правочини. Та й правоохоронцям варто було б придивитися до деяких нотаріусів», – зазначає юрист.

За словами юриста, найбільш поширеною схемою шахраїв є підробка документів, які використовуються в квартирних аферах. Це може бути підробка паперових договорів про купівлю-продаж, тому він радить житомирянам подбати про внесення їхньої квартири в реєстр нерухомого майна. Також підроблюють свідоцтва про приватизацію житла. Відповідно, чоловік радить не зволікати з приватизацією. У випадку Ольги діяли за давно відомою схемою – підробити документи і швидко продати квартиру іншій людині, яка нічого не підозрює.

«Оскільки, як я розумію, державна реєстрація проходила ще в паперовій формі в БТІ і не була внесена в нову базу. Аферисти тим і скористалися: вони підробили паспорт, вони знали, що власники не прийдуть, не будуть дивитися за даним майном. Більш за все, вони знали, що квартира не внесена в базу. Тому вони зробили декілька підроблень і зараз намагатимуться зробити так, щоб наша ошукана житомирянка судилася вже з такою ж жертвою. Тобто, продати реальному власнику, який нічого не підозрює. Зараз моя порада пані Ользі – йти до суду і накладати арешт на квартиру, ставити міцні двері і охорону, щоби аферисти не змогли потрапити всередину», – говорить Красовський.

За словами юриста, у групі ризику квартирних аферистів одинокі люди, пенсіонери, люди, що їдуть на заробітки і лишають помешкання без догляду. Але не завжди. Він також розповів про історію житомирянки Світлани Краєвої, за якою слідкував Житомир.info. Справа набула розголосу у вересні 2015 року. Жінка два дні чекала на приїзд міліції, бо невідомі погрозами змушували її виселитися з квартири. Пізніше вони силоміць намагалися виселити Світлану із квартири, в якій вона живе 20 років, не зважаючи на документи, сім'ю виселили з квартири з новонародженою дитиною.

«Вона все життя жила в квартирі, але одного ранку прийшли люди і почали вибивати двері, казати, що вона не власниця, показувати справжні документи. Аферистам трішки не пощастило, можливо, не допрацювали. Вони думали, що там проживає одинока особа – дідусь, який помер. І частина спадкоємців знаходилася в Росії. Вони підробили договір про купівлю-продаж, нібито власник продав квартиру ще в 1996 році. Думали, що прийдуть і будуть жити. А виявилося, що там є люди. Жінці вдалося залишитися в квартирі, суд тривав півроку, житло їй повернули», – розказав Красовський.

Але, якщо історія Світлани Краєвої мала хороший фінал, а в справи у Ольги Мельник гарні перспективи, то людям, які купують такі незаконно продані квартири, не позаздриш. У них майже немає шансів повернути кревні.

«Це найскладніша ситуація. Можливо, людина продала якусь нерухомість і за ці гроші купила щось краще за вигідною, як їй здалося, ціною. Бо зазвичай такі квартири для швидкості обігу коштів занижують у ціні. І людина вже без житла і без грошей. Навіть якщо притягнути до відповідальності організаторів схеми, то стягнути з них компенсацію дуже важко. Зазвичай їхнє майно записане на третіх осіб. Якщо в людини нічого немає, то як щось стягнути?», – каже Володимир Красовський.

Саме тому юрист радить людям, які збираються купувати житло, обов’язково радитися зі знайомими юристами, адвокатами та нотаріусами, щоби з’ясувати історію квартири, і не гнатися за дешевою ціною.

Запис ефіру можна подивитися тут.

Як повідомляв Житомир.info, адвокат розповів про практичне застосуванням законодавства в сфері кредитних правовідносин та дав поради, як вберегтись від потрапляння в кредитне ярмо.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: юрист крадіжка квартира  
Матеріали по темі