Місто

Начальник управління розповіла, чому назву турніру з плавання Ніни Сосніної в Житомирі досі не декомунізували

15 December 2017, 16:31

15 грудня у Житомирі розпочався традиційний Всеукраїнський турнір з плавання серед учнів спорт шкіл та спортсменів категорії «Мастерс», присвячений пам’яті Ніни Сосніної та 74 річниці визволення Житомира від німецько-фашистських загарбників.

Турнір проходить у басейні Житомирської дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард» на Старому бульварі за участі спортсменів з кількох українських міст та чемпіонів Європи та світу.

У приміщенні спортшколи відвідувачів зустрічає стенд із написом: «Герой Советского Союза Нина Ивановна Соснина. Родилась в 1923 году. В годы Великой Отечественной войны руководила подпольной комсомольской организацией в городе Малине Житомирской области».


Знімок Житомир.info 15 грудня надіслав житомирянин Ярослав. Він запитує: чому назву турніру досі ніхто не декомунізував і чому стенд російською?

Запитання читача ми переадресували начальнику управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації Світлані Гресь. Керівниця каже – в області неодноразово піднімали це питання, але вирішили не змінювати назву турніру, який проводиться вже всімнадцяте.

«Ми щороку відповідаємо на одне і те ж питання. Що означає декомунізація? В той час, коли були німецько-фашистські загарбники на території області, одна з героїнь – жінка, яка виступала за волю народу, вона була з Житомирської області. Виходить, що ми не повинні цінувати наших героїв? Україна брала участь у Другій Світовій війні, отже, були люди, які боролися за те, щоб звільнити країну від фашистського ярма. А якщо боролися, то чому в журналістів виникає питання, що щось треба перейменувати? Є речі, які варто залишити. Це була молода дівчина, яка не зналася на політиці і поплатилася своїм життям за те, щоб інші жили у звільненій від загарбників країні. Якщо свого часу радянська влада її виділила серед решти імен, це не значить, що її треба приписувати до радянської влади. Це був високий патріотизм. Якщо мій дідусь загинув у ІІ Світовій війні, це не значить, що я не повинна його пам’ятати чи не думати про те, що він боровся за визволення свого народу. Цей турнір саме з такою назвою він відбувається 17 рік поспіль, і це вже такий рівень, що його не перейменовують, це вже багаторічна традиція», - пояснила Світлана Гресь.

Вона також пообіцяла «розібратися» з тим, чому стенд про Ніну Сосніну не переклали на українську.

Житомир.info також спробував узяти коментар з цього приводу в керівника обласної федерації з плавання Миколи Крука, однак турнір саме починався, і голова федерації не зміг розмовляти.

Нагадаємо, цього року протягом трьох днів в плавальному басейні ДЮСШ Авангард змагатимуться близько 220 спортсменів, які представлятимуть як команди ДЮСШ з різних міста, так і спортсменів категорії мастерс.

Як повідомляв Житомир.info,19 лютого 2016 року мер Житомира підписав розпорядження про перейменування вулиць і провулків Житомира та демонтаж 19 дощок і пам'ятних знаків, які підпадають під закон про декомунізацію. Навесні того ж року інспекція з благоустрою через систему електронних закупівель шукала виконавця робіт із демонтажу 17 пам’ятних знаків, анотаційних дощок та пам’ятників у Житомирі. Влітку 2016-го декомунізація дібралась до пам’ятного знаку на честь нагородження Житомира Орденом Червоного Прапора. На початку 2017 року в приміщенні Житомирської облдержадміністрації «декомунізували» висічену в мармурі інформацію про нагороди СРСР та повісили портрети земляків-державотворців.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: декомунізація Ніна Сосніна турнір 
Матеріали по темі