Суспільство

Житомирянам пояснили, чому перед новим роком подвоїлися суми в їхніх платіжках за газ

22 December 2017, 13:25

Житомиряни обурені сумами за газ у своїх квитанціях за листопад і «тероризують» сервісні центри. Містяни бідкаються: змушені долати чималу відстань і вистоювати черги, бо телефони контакт-центрів ПАТ «Житомиргаз» і «Житомиргаззбут» не відповідають.

Житомир.info також намагався додзвонитися за вказаними на сайті компанії номерами (55 94 04 і 55-80-04) 20 та 21 грудня, однак десятки наполегливих дзвінків не дали результату: з оператором так і не з’єднали.

На сайті підприємства «Житомиргаззбут» вдалося знайти інформацію про так званий рекомендований платіж, який нараховується споживачам. У поясненні зазначається, що нова графа – рекомендований платіж – з’явилася в квитанціях у зв’язку з прийнятим Верховною Радою Закону «Про житлово-комунальні послуги», яким вводиться пеня за порушенні термінів платежу за комунальні послуги та газ.

Щоб отримати пояснення «з перших вуст», житомиряни прийшли до сервісного центру газових компаній на Київській , - йдеться в сюжеті Житомирської регіональної дирекції НТКУ від 20 грудня цього року.

Люди прийшли з єдиним питанням: чому в квитанціях сума до сплати як мінімум удвічі більша, ніж кількість фактично спожитого газу, - повідомляють «Новини Житомирщини».

Відео - Новини Житомирщини

«Весь Житомир розбурханий. Тільки й розмов, що про платіжки. І в тролейбусі, і на ринку. У мене була субсидія, переплата, а зараз прийшла квитанція з сумою на 2 тисячі більше», - скаржиться житомирянка.

«Це рекомендована плата, щоб ви сплачували наперед. Рекомендований платіж для того, щоб вам не нараховувалася пеня», - пояснюють оператори сервісного центру.

«Зазвичай завжди в той період, коли люди отримують платіжки за газ, вони масово звертаються до центрів обслуговування клієнтів та абонентських відділень. Ця нова графа спантеличила людей, і вони по снігу змушені йти до центрів за уточненнями», - констатує фахівець зі зв’язків із громадськістю та пресою ПАТ «Житомиргаз» Катерина Чумак.

На підприємстві «Житомиргаззбут» пояснили: паніка серед споживачів даремна. Нова графа у платіжках – це рекомендований платіж, який є необов’язковим, і сплачувати можна лише за фактично використаний газ.

«Рекомендований платіж зроблений, щоб уникнути нарахування в майбутньому штрафів і пені відповідно до закону, який прийняла наша Верховна Рада. Розраховують його згідно фактичного споживання газу за минулий рік, який ділиться на 12. Платити його не обов’язково, але потрібно контролювати регулярність своїх платежів», - пояснює директор ТОВ «Житомиргаз» В'ячеслав Тарасов.

Житомир.info звернувся до нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги», де в пункті 1 статті 26 вказано: у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Цей Закон прийнятий Верховною радою 9 листопада 2017 року, набрав чинності 10 грудня 2017 року, а вводиться в дію лише 10 червня 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня 2017 року житомиряни мають щомісячну абонплату за газ. Пояснення "Житомиргазу", чому полум’я на конфорках у споживачів горить жовтуватим, читайте тут.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиргаз газ комуналка ЖКГ 
Матеріали по темі