Суспільство

Лісівники розповіли, як вирощують новорічні ялини та сосни у Житомирській області

26 December 2017, 17:25

Як потрапляють новорічні красуні на ялинкові базари, який вигляд повинні мати та, врешті, як перевірити чи легально вони зрубані? Щоб розібратися у цих питаннях їдемо в «Радомишльське лісомисливське господарство», що на Житомирщині.

Лісовий розсадник – саме тут народжуються сіянці новорічної сосни та ялини. Перед тим, як саджанці пропишуться у лісі, лісівники за ними доглядають, навіть допомагають набути хвойним красуням округлої форми. Коли ж сіянці досягають однорічного віку їх висаджують на плантаціях.

«Щороку ми садимо плантацію 5 га новорічної сосни. До прикладу, ось це плантація 2011 року посадки, там далі плантація 2014 року посадки», - розповідає головний лісничий ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» Святослав Самоплавський.

На плантації символ новорічних святок дозріває шість років, міцніє у стовбурі та чекає на свого майстра, який відбере та підготує до продажу. Майстер лісу пан Юрій зізнається: інколи доводиться годинами блукати по плантації в пошуках найліпшої.

«По вигляду, щоб була гарна, більш-менш пухнаста, що населенню підійде, то і обираємо. Дуже довго, можна обходити усю плантацію і тільки декілька ялинок знайти, які підходять. Ялинку зрубали і одразу зачіпували. Чіп у нас зі штрихкодом, по якому вже можна визначити звідки ялинка», - каже майстер лісу Юрій Корчовий.

Саме чіп і свідчить про легальність хвойних красунь. Позаяк у ньому закодована інформація: де та коли вони зрубані. Щоб унеможливити вирубку хвойних насаджень браконьєрами, лісівники їх посилено охороняють та нагадують про штрафи.

«Ми всі займаємося охороною в передноворічний період, проводимо спільні рейди з поліцією. В передноворічний період збільшуються штрафи за новорічні ялинки і в середньому штраф виходить 400 - 490 грн», - зауважує головний лісничий ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» Святослав Самоплавський.

Зрештою, після усіх цих етапів хвойні відправляються на ялинкові базари. Тут вже покупці діляться за якими критеріями вони обирають зелену красуню.

«Споконвіків наші батьки прикрашали, так і ми. Пухнату таку, пухнастеньку», - зізнається Валентина Мельник.

Що ж до ціни на таких офіційних базарах, то вона помірна, - запевняють лісівники.

«До 1м - 55 грн, до 1,5 м - 63 грн, до 2 м - 78 грн, до 2,5 м - 105 грн і найвища до 3 м - 178 грн. Порівняно з минулими роками на сьогоднішній день ми вже реалізували 4700 штук на суму 220 тис. грн», - говорить інженер охорони лісу Ігор Кошубинський.

Наостанок, фахівці радять: аби ялинки та сосни не втратили свою красу опинившись у домівці, потрібно висадити дерево у ємність з піском та періодично його поливати.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ялинка лісівник дерево сосна  
Матеріали по темі