Місто

​Влада Житомира хоче скасувати рішення про передачу землі в районі паперової фабрики у приватну власність

11 January 2018, 19:50

Вперше після новорічних свят в міській раді зібралась робоча група, яка вивчає ситуацію із вирубкою лісу в районі Житомирського картонного комбінату. Жителі району «Паперова фабрика», які прийшли на засідання, кажуть: хочуть отримати від міської влади відповіді та гарантії, що зелені насадження будуть збережені і на їх місці не виросте нове будівництво.

«Ми боїмося, що ці ділянки перепродадуться ще якимось людям і нам сказали, що там буде промислова зона. Повністю йтиме вирубка лісу. Ті люди, які купують ці ділянки, вони вже мають юридичну підставу і можуть робити, що хочуть. І потім відшкодовувати їм ті збитки, які вони понесуть коли будуть будувати чи будинки, чи завод відкривати… Щоб не допустити такого, як стало на Корбутівці, що люди побудували якісь будинки і потім кажуть – а ми не знали, що це така лісова зона і не можна було проводити вирубку. Ми ж просто боїмось, що будемо заручниками якогось екологічного лиха», - каже жителька району Паперова фабрика Тетяна Железницька.

На засідання прийшли і представники громадських організацій, які, за їх словами, підтримують людей. В дещо емоційній формі громадські активісти запевнили: якщо будівництво продовжиться, люди можуть вдатись до рішучих протестних дій.

«Я, на жаль, не був присутній на попередньому засіданні, але те, що я чув – схоже на такий легкий фарс. На затягування часу. Люди сидять, покірно складають руки і думають: ну, давайте нам гроші на суд. Який суд? Сьогодні ці товариші будують парканчик, який на очах у всіх. Завтра цей парканчик буде поламаний. Завтра він буде поламаний, і вони будуть стояти перед цими людьми на колінах. Про це йде мова. Я представляю не просто хлопців. За мною стоять АТОвці, які це все слухають і кажуть: Саш, піди розберися, вони дістали, стоять і знущаються над простими людьми. Вони стояли в аеропортах, вони будуть стояти за цих людей. Вони вийдуть на Станишівський майдан і захищатимуть цих людей. Тому що завтра ця холера буде стояти у вас під будинком, у мене під будинком», - сказав представник представник ГО «Захист і справедливість» Олександр Громов.

«Те, що картонний комбінат тут присутній, так він перший підняв руку на знищення екології. Завтра піднімуть інші. І ми тут для того зібралися, щоб це зупинити. Для цього, ви правильно підкреслили, може треба буде йти через суд. Але ось товариш правильно підказав, поки будуть суди – повирізають ліс і будуть кримінальні справи по якихось темах, коли в робочу групу будуть запрошувати травматологів судмедекспертів», - каже житель району «Паперова фабрика» Олексій Васьківський.

Під час засідання обговорили також і будівництво, яке обурювало місцевих мешканців. Однак, на картонному комбінаті запевнили: ще після попереднього засідання робочої групи припинили будь які роботи на спірних ділянках.

«Після минулої робочої групи, коли ми поговорили, жоден наш робочий ніякого будівництва на даній ділянці не веде. Підйомний кран розвантажував блоки, які там є. Він переставляв їх на територію нашого комбінату. Не плутайте різні питання. Я відповідаю за свої слова: жоден блок на сьогоднішній день там не змонтований», - запевнив заступник гендиректора ТОВ «Житомирський картонний комбінат» Олександр Палашкевич.

Врешті після годинного обговорення засідання робочої групи оголосили закритим. За словами голови групи, радника міського голови Олександра Черняховича, наразі в усі офіційні структури направлені звернення та листи із проханням проконтролювати припинення будь-яких робіт на цих ділянках. Однак, на цьому повноваження міської ради закінчуються, каже радник мера.

«Міська рада не може зараз заборонити будь-які дії, бо це не наша компетенція. Ми зараз зробили всі звернення в обласну адміністрацію, в районну, в прокуратуру. Тобто всі служби попереджені для того, щоб ситуація не погіршилася. Офіційних відповідей, що все зупинено, ми на руках ще не маємо. Так, воно зупинено, але може початися в будь-який момент. А взагалі наша основна задача - скасувати рішення про передачу цих земельних ділянок під садівництво», - розповідає радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович.

На наступне засідання робочої групи учасники зібрання вирішили запросити силовиків та представників Станишівської ОТГ. Про дату засідання обіцяють повідомити додатково.

Нагадаємо, у Станишівській сільраді «відхрестилися» від землі в районі картонного комбінату, де масово вирізають ліс, і перенаправили за інформацією в обласне управління Держгеокадастру, Житомирську ОДА та РДА. А нещодавно активісти, які відстоюють ліс на околиці Житомира, дізналися, хто і коли передав землю у приватну власність.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада після виступу жителів мікрорайону «Паперова фабрика» на сесії Житомирської міськради, Сергій Сухомлин запропонував влаштувати зустріч представників міської влади, ініціативної групи жителів мікрорайону з керівництвом комбінату. 10 листопада створили робочу групу, яка має з'ясувати, хто передав ліс на околиці Житомира у приватну власність. У департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради у відповідь на запит Житомир.info повідомили, що ділянки лісу вздовж вулиці Слобідської розташовані на вкрапленому в адміністративні межі міста Житомира масиві земель Станишівської сільської ради. В робочу групу, яка вивчатиме екологічну ситуацію, що склалася в мікрорайоні «Паперова фабрика» у зв’язку з вирубкою лісу, увійшли депутати, чиновники, активісти та представники житомирського картонного комбінату. 23 листопада представники картонного комбінату знову зустрічалися з активістами, які відстоюють ліс на околиці Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: картонний комбінат вирубка лісу паперова фабрика 
Матеріали по темі