Суспільство

Рак картоплі, бура гниль та кукурузний жук: яка напасть псувала рослини в Житомирській області

18 January 2018, 10:34

На території Житомирської області в 2017 році налічувалось одинадцять карантинних організмів – грибки, бактерії, віруси і шкідники.

Про це 18 січня повідомив сайт головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Спеціалістами управління здійснюється система державних заходів, спрямованих на захист рослин, продукції її переробки, сировини, окремих вантажів, тощо від карантинних організмів, які відсутні або обмежено розповсюджені на території держави (…). В районах та містах Житомирської області знаходяться державні фітосанітарні інспектори, які здійснюють фітосанітарний контроль об’єктів регулювання, що експортуються та перевозяться в межах країни, а також державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері карантину рослин», - інформує сайт.

За повідомленням, на території Житомирської області в 2017 році налічувалось одинадцять карантинних організмів на такій площі:

  1. Американський білий метелик – 38,67га;
  2. Золотиста картопляна нематода – 317,5568га;
  3. Рак картоплі – 0,21 га;
  4. Ризоманія цукрового буряка – 110,0 га;
  5. Пасмо льону – 30,0 га;
  6. Повитиця польова – 101,73 га;
  7. Амброзія полинолиста – 81,0342 га.
  8. Вірус кільцевої плямистості тютюну – 122 га.
  9. Бактеріальне в’янення кукурудзи (вілт) – 1022,09 га.
  10. Бура гниль картоплі – 70 га.
  11. Західний кукурудзяний жук – 462,26 га.

За даними управління Держпродспоживслужби, на всіх площах, де були виявлені вогнища шкідливих організмів, був запроваджений карантинний режим, а також тривають заходи по боротьбі з цими об’єктами з метою їх локалізації, ліквідації та недопущення поширення на інші території.

«За поданням начальника Управління фітосанітарної безпеки на території Житомирської області протягом липня-серпня 2017 року пройшов двомісячник боротьби з амброзією полинолистої та американським білим метеликом. Протягом цього періоду на площах, де було виявлено амброзію, проводились заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ з залученням інспекції з благоустрою, комунальних служб, підприємств, організацій та громадян шляхом скошування та виривання рослин амброзії, в деяких випадках застосовували хімічну обробку. Також проводилась обрізка і спалювання гнізд американського білого метелика», - інформує установа.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2017 у селі Хажин Бердичівського запровадили карантинний режим через кукурудзяного жука. 15 серпня запровадили карантин в смт Романів. Пізніше шкідник був виявлений на посівах кукурудзи в селі Чайківка Радомишльського району та в селі Тупальці Новоград-Волинського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин шкідник кукурудзяний жук  
Матеріали по темі