Влада

В Житомирській філії Суспільного буде вдвічі менший штат і більша зарплата журналістів, - Артур Самарцев

22 January 2018, 12:21

З нагоди першої річниці створення Суспільного 19 січня відбулася прес-конференція «Суспільному мовленню в Україні – рік». Рівно рік тому було зареєстровано юридичну особу ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Про це повідомляє прес-служба НСТУ.

«В НСТУ триває суттєва оптимізація кадрових, виробничих і фінансових ресурсів компанії. Як результат, співробітники Суспільного отримуватимуть ринкову заробітну плату, відбувається стандартизація виробничих процесів і технічна модернізація каналу. З 2 квітня 2018 року в ПАТ «НСТУ» завершиться оновлення й уніфікація структури центральної дирекції та структури регіональних філій. Буде запроваджено нову штатну сітку й уніфіковано посади співробітників, введено назви посад відповідно до вимог ринку, спрощено систему нарахування заробітної плати й збільшено посадові оклади працівників Суспільного. Також під час дискусії обговорили питання скорочення штату посад телерадіокомпанії. Голова правління та члени Наглядової ради звернули увагу на те, що понад 70% бюджету компанії витрачають лише на заробітні плати, які не відповідають ринковим. Для того, щоб це змінити і витрачати більше коштів на якісний контент, а також платити працівникам гідні ринкові заробітні плати, необхідно провести скорочення штатних посад і перерозподілити фонд оплати праці. Сітку нових зарплат уже затверджено, і по кожній із позицій вона є не просто конкурентоздатною на ринку, а й найвищою у багатьох регіонах країни. Мінімальні оклади працівників будуть удвічі вищими за ті, що діяли в компанії до скорочення», - йдеться у повідомленні.

Які зміни очікують Житомирську регіональну філію Суспільного у коментарі Житомир.info розповів її керівник Артур Самарцев.

«Житомирська філія Суспільного — одна з 23 регіональних дирекцій Національної суспільної телерадіокомпанії України. У її складі — телеканал «Житомир» та радіо «Житомирська хвиля». Колишня обласна державна телерадіокомпанія трансформується в незалежний від влади суспільний мовник. Суспільне зіткнулось з усіма проблемами ОДТРК, що накопичувались упродовж років. Це і застаріла техніка, і незадовільна якість програм, і роздутий штат. Колишні державні компанії (ОДТРК), які увійшли до складу Суспільного мовника як філії, колись були окремими юридичним особами. Кожна регіональна компанія мала свої сітки мовлення, різну кількість програм власного виробництва, різну кількість штатних працівників. Також у структурі філій було багато адміністративних ланок управління, які дублювали одна одну. Нині ці керівні функції виконує центральна дирекція. Цілком логічний наступний крок — побудова уніфікованої структури з єдиним механізмом управління та спільними стандартами мовлення Суспільного. Саме така уніфікація регіональної структури триває зараз. На цей процес також дуже впливає недофінансування. Цього річ на існування НСТУ виділили суму, яку минулого року компанія витрачала лише на заробітні плати, тобто вдвічі меншу того, що передбачає закон», - наголосив Артур Самарцев.

Кількість штатних посад на колишньому обласному телебаченні скоротять більш ніж у двічі, а мінімальний оклад журналіста з квітня цього року становитиме майже 9 тис. грн.

«Станом на грудень 2017 року у Житомирській філії налічувалось 182 штатні посади. Процес уніфікації і скорочення штатних позицій відбуватиметься до квітня 2018 року. Уже з 2 квітня штатний розпис філії складатиметься з 76 штатних посад, а частину функцій, зокрема господарські, буде виведено на аутсорс – співпрацю за цивільно-правовими угодами. Додам, що у філії буде скорочено лише 12 журналістських посад. Нинішній етап реформування суспільного мовлення в Україні має усунути дублювання адміністративних функцій та спростити штатну структуру, оптимізувати виробництво регіонального контенту й підвищити заробітну плату для журналістів суспільного мовлення до ринкового рівня. Передбачається, що мінімальний журналістський оклад із 2 квітня становитиме 8800 гривень», - розповів керівник Житомирської філії Суспільного.

Він також повідомив про зміни у творчому процесі, зокрема – прокоментував допис заступника директора філії Ніни Собкович, що 18 січня «учора вперше, за 25 років моєї журналістської діяльності, не вийшла планова прямоефірна програма "Єдина країна" на каналі "Житомир"».

«Наші журналісти готують місцеві теле- і радіоновини протягом дня, ранкове шоу, вечірню аналітичну телепрограму і радіопрограми. Решту контенту будемо замовляти на відкритих конкурсах ідей (пітчингах) у різних творчих груп, тож запропонувати і захистити свою ідею зможе кожен охочий. За підсумками конкурсу з виробниками програм укладатимуть строкові контракти», - повідомив Артур Самарцев.


Як повідомляв Житомир.info, в грудні минулого року за результатами конкурсу менеджером Житомирської філії Суспільного телебачення став Артур Самарцев, посаду продюсера отримав Володимир Ладижець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телебачення Суспільне НСТУ Самарцев ОДТРК  
Матеріали по темі