Місто

Голова гуманітарної комісії Житомирської облради розповіла, як її цькували в школі й чому вона не «зламалася»

3 February 2018, 16:34

Будучи школяркою, голова гуманітарної комісії, депутатка Житомирської облради Олена Галагуза зазнавала морального пресингу з боку однолітків, однак не «зламатися» їй допомогла родина і віра у власні сили.

Про це вона сказала 1 лютого в прямому ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info, розповідаючи про таке поняття, як булінг (публічне знущання: фізичне, моральне і цифрове).

«Я теж свого часу була жертвою, але жертвою, яка вистояла. Мене це швидше загартувало, аніж зламало, тому що моя сім’я приділила цьому увагу. Мама не робила вигляд, що проблеми немає, вона спостерігала, як змінюється моя поведінка. Вона допитувалася, чому я хочу перевестися в іншу школу, що мене непокоїть. Ми дійшли до розуміння, я довчилася до 11 класу, хоч і не без проблем», - розповіла депутатка, яка чи не вперше в Житомирі підняла тему боулінгу та спілкувалася з цього приводу з житомирськими школярами.

Олена Галагуза розповіла, що однокласники дражнили її через нетипову зовнішність («циганка», «монголка»), відсутність дорогих речей, «недостойне», з точки зору паралельного класу, обрання президентом школи.

«Я мала вдома підтримку, а енергію образ і кпин скерувала на те, щоб добре вчитися. Гадаю, правильно зробила, бо це були мої знання, які мені знадобилися в подальшому», - зазначила гостя студії.

Найбільша проблема батьків, діти яких страждають від булінгу – відсутність комунікації, - вважає голова гуманітарної комісії.

«Зараз нормально, коли діти вибирають друзів за маркою телефону. Не всі діти можуть зрозуміти можливості, а батьки не всі здатні зрозуміти потреби своїх дітей, я маю на увазі психічні. Треба більше спілкуватися, виходити на природу, взаємодіяти у неформальній обстановці. Якщо батьки бачать, що дитина замкнулася в собі, треба бити на сполох. Розумію, що батьки зараз дуже зайняті, я сама молода мама, і в декреті, щиро кажучи, не була для того, щоб нормально прогодувати дитину і родину. Але якщо ми не будемо нормально спілкуватися з дітьми, діла не буде», - зауважує Олена Галагуза.

На її думку, агресорами по відношенню до інших стають діти, які не отримують уваги в родинах.

«Наведу приклад зі свого життя. Це були діти доволі заможних батьків, чиновників. Пізніше я стала замислюватися: а як вони жили? Виявляється, батьки не звертали на них увагу. Вони дали гроші: на тобі, і достатньо. Фактично вони свою увагу конвертували в купюри. Вони приходили до школи і хизувалися, які вони класні, круті, заможні, все можуть купити. Однак у них з’являлася патологічна необхідність звеличувати себе за рахунок інших», - розповіла депутатка.

Вона вважає, що в наш час процвітає лицемірство в родинах, що також відображається на поведінці дітей.

«Далеко не всі родини в Україні щасливі, і про це треба публічно говорити. Просто створюється видимість щасливої родини. Аналізую своє оточення – це ілюзія, імітація. Справжніх родин, на жаль, дуже мало. Інша велика проблема – це неповні родини, де мама виховує одна. Вона більш зайнята пошуком нового чоловіка і рідко спілкується з дітьми. Саме там, де батьки зайняті вирішенням своїх проблем, дитячі проблеми відходять на задній план», - говорить Олена Галагуза.

Повністю ефір на тему «Що таке булінг і як йому протидіяти?» дивіться тут.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: булінг Діалоги Галагуза  
Матеріали по темі