Влада

Фабриці, яка забруднювала річки у Житомирській та Хмельницькій областях, можуть анулювати дозвіл на скиди, – міністр

5 February 2018, 16:05

Мінприроди подало позов щодо анулювання дозволу в Понiнкiвської картонно-паперової фабрики на скиди забруднюючих речовин.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Очевидно пам’ятаєте жахливі кадри з дохлою рибою та раками в річках Случ і Хомора, які щоліта облітають всі українські телеканали та інтернет-видання. Цій історії не 5 і навіть не 10 років. Про неї з парламентської трибуни роками кричали відомі представники цього виборчого округу, не забуваючи звинуватити Мінприроди у всіх гріхах. Щоправда, ці люди чомусь замовчували той факт, що анулювання дозволу на скиди забруднюючих речовин юридично належало до компетенції обласної державної адміністрації. Між іншим тої ОДА де нещодавно ліквідували департамент екології.

Водночас представники Державної екологічної інспекції роками фіксували факти порушення природоохоронного законодавства та наполегливо робили приписи облдержадміністрації анулювати дозвіл, виданий Понiнкiвській картонно-паперовій фабриці. Можна лише здогадуватися чому місцева влада цього не робила. Нагадаю, що історія набула загальнонаціонального розголосу і довелося втручатися навіть на рівні Уряду. Зокрема, минулого літа було зібрано регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо проведення заходів, спрямованих на запобігання забрудненню річок Хомори і Случа. У грудні нашими зусиллями ця історія, як і інші подібні історії по всій країні, отримала продовження. Ми змінили правила гри. Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє Державному агентству водних ресурсів України, координованому Мінприроди, не лише видавати дозволи на скиди, але й анульовувати їх. Тепер рішення за судом.

Хотів би, щоб ця історія стала ще одним роз’ясненням для громад, що насправді багато ситуацій можна вирішити, змусивши передусім владу на місцях виконувати свої прямі обов’язки», - написав Остап Семерак.


Фото міністра

Нагадаємо, 9 червня 2017 року голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич їздив на Хмельниччину, де брав участь у спільному засіданні регіональних комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, аби з’ясувати причини забруднення річок Случ і Хомора. 13 червня 2017 року, за словами нардепа Володимира Литвина, керівник очисних споруд паперової фабрики, яка забруднює річки в Житомирській області, вчинив самогубство.

Як повідомляв Житомир.info, у селі Глибочок Баранівського району 10 травня активісти перекрили рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів через забруднені річки. Держекоінспекція в Житомирській області довела, що нечистоти в річку Хомора потрапляють з сусідньої Хмельниччини. Управління Держпродспоживслужби в Баранівському районі повідомило, що у річці Хомора в Житомирській області показник хімічного споживання кисню перевищений майже у 50 разів. Зранку 6 червня жителі сіл Глибочок, Понінки, Першотравенськ перекрили дорогу на Хмельницький через забруднення річки Хомора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Семерак Мінприроди позов фабрика Сліч Хомора  
Матеріали по темі