Здоров'я

За рік у Житомирській області зареєстрували 12 випадків менінгококової інфекції, три дитини померли

8 February 2018, 17:25

У Житомирській області у 2017 році було зареєстровано 12 випадків менінгококової інфекції.

Про це 8 лютого повідомили в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«У Житомирській області за 2017 рік зареєстровано 12 спорадичних випадків менінгококової інфекції, з них 10 випадків серед дітей, що становить 83,3%. Захворюваність переважає серед неорганізованих дітей та становить 58,3% від усіх захворілих дітей. В 2017 році в області від цього захворювання померло троє дітей, що становить 25,0% від усіх захворілих», - зазначили в лабораторному центрі.

Менінгококова інфекція є важливою медико–соціальною проблемою в багатьох країнах світу, враховуючи глобальне поширення інфекції, високу летальність, а також схильність до виникнення масових епідемічних спалахів та швидкого поширення в людській популяції.

Щороку у світі реєструють близько 500 тис. випадків менінгококової інфекції, з яких майже 50 тис. закінчується летально. Сьогодні в Європі найвищий рівень захворюваності на інфекцію відзначається здебільшого в таких країнах, як Ісландія, Ірландія, Шотландія та Мальта. У країнах Центральної Африки менінгококова інфекція спричиняє найвищу в світі захворюваність та епідемії через кожні 7-14 років. Найчастіше епідемії в цих країнах спричиняє менінгокок серогрупи «А» та «С».

Захворюваність на менінгокову інфекцію в Україні носить спорадичний характер із збільшенням кількості захворювань в зимовий період, за даними МОЗ України у 2017 році захворіло на інфекцію понад 230 осіб.

Довідково: Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликається збудником – Neisseria meningitides. Характеризується поліморфізмом клінічних проявів у вигляді назофарингіту, менінгококового менінгіту, менінгококового сепсису. Джерело інфекції – це хвора людина або бактеріоносій. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом при безпосередньому спілкуванні з хворим або носієм, знаходженні в одному приміщенні з ним, при розмові, кашлі. Збудник нестійкий в навколишньому середовищі і дуже чутливий до низьких температур, тому механізм передачі є менш активним, ніж при грипі, кору, вітряній віспі. Інкубаційний період (період від зараження до появи перших ознак хвороби) становить від 2 до 10 днів, частіше 2-4 дні. Найбільшу епідемічну небезпеку становлять особи, які не мають клінічних ознак хвороби, так звані менінгококоносії, а також хворі на менінгококовий назофарингіт, який, як правило, не діагностується через надзвичайну схожість з іншими гострими респіраторними захворюваннями.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році в Житомирській області на менінгококову інфекцію захворіло 13 дітей у віці від 0 до 3 років, з них 5 дітей померли.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ менінгококова інфекція лабораторний центр  
Матеріали по темі