Місто

Завідуюча житомирським дитячим садочком №58 пояснила, як складала списки інвентарю, які обурили депутатів

14 February 2018, 15:20

Кулькові ручки по 40 грн, вилки більше сотні гривень за штуку та іграшкові візочки по тисячі гривень за кожний. І це ще не весь список інвентарю та обладнання, потрібного для відкриття дитячого садочку №58 у Житомирі, який депутати розглядали на бюджетній комісії. Завищені ціни та кількість деякого інвентарю викликала хвилю обговорень не лише між депутатами, а і серед громадськості. Адже інформація активно поширилась у ЗМІ та соцмережах. Щоб прояснити ситуацію 14 лютого у міськраді зібрали брифінг, на який прийшов голова депутатської групи по контролю за використанням бюджетних коштів Олександр Рибак, заступник начальника управління освіти Світлана Ковтуненко та завідуюча садочком Тамара Савчук.

«Нам приходять і кажуть: вкрай необхідно 5,4 млн грн на те, щоб запустити садочок. То, що вкрай необхідно купити 20 колясочок для ляльки по 1000 грн. У нас іще садочок не закуплений, але ми маємо туди купити газонокосарку за 15 тис. грн. Вилка з нержавіючої сталі, ми хочемо купити 250 вилок для дітей по ціні 112 грн. Якщо ми відкриємо систему «Прозоро», то ця вилка там коштує по ціні 7,50 грн за вилку із сертифікатом якості. Навіщо купувати дітям ніж столовий сервіровочний? Чому каструлі з нержавіючої сталі ємністю 6 л, або 3 л коштують 920 грн та 1370 грн за 1 штуку? А таких ми хочемо купити по 15 і 30 штук. Ручки у кількості 250 штук по 40 грн/шт. Чому зошит коштує 60 грн? Чому в садочку вже куплено 2 піаніно і ще хочемо купити два? На одну дитину по нормі має бути 3 комплекти білизни, в садочку має бути 320 дітей, множимо на три - 960. Комплектів білизни - 1300, а не 960. Рушник 1300. В яких ще садочках у нас таке є? Чи ми хочемо зробити садочок типу Межигір’я?», - запитує депутат Житомирської міської ради Олександр Рибак.

«3 комплекти для дитини і 1 для ніжок», - пояснює завідуюча житомирським ДНЗ №58 Тамара Савчук.

«Для ніг у вас окремо 380 іде», - додає Олександр Рибак.

Завідуюча садочком виправдовується: у таблицях були допущені помилки, адже на їхню підготовку мала менше доби і робила усе поспіхом.

«У четвер мене закликали в управління освіти, щоб я подала проектну документацію на закупівлю даної продукції, щоб я у п’ятницю її вже подала. Звичайно у п’ятницю я її подала, і це було дуже швидко і поспіхом. В понеділок, коли я знову переглядала, я побачила, що тут допущені помилки: ложки - там потрібно було вставити, що 3 ложки коштують 115 грн. Кулькові ручки 40 грн, але це набір кулькових ручок, де 6 ручок, по 8 ручок, там виходить по 5 грн, не дорого. Щодо піаніно, то у всіх дошкільних закладах стоїть у актовій та спортивній залах. Є ще ясельні групи, там дітки до 3 років і вони не ходять в музичну залу, музична зала у нас на 2 поверсі. Це дано пропозицію, якщо вони б нам сказали ні, то ми б не закуповували», - розповідає завідуюча житомирським ДНЗ №58 Тамара Савчук.

Разом із тим, завідуюча садочком каже: виявивши помилки, одразу кинулась до управління освіти, виправляти неточності, однак вже було запізно.

«У понеділок я сама прийшла в управління освіти, щоб вилучили ці списки, бо там допущені помилки. Я кажу, їх потрібно знімати для доопрацювання», - каже завідуюча садочком.

Заступник начальника управління освіти Світлана Ковтуненко визнає, не доопрацювання є, однак це людський фактор. Більше того, комісія зняла це питання на доопрацювання. Окрім того, запевняє: не потрібно хвилюватися і щодо цін, адже у будь-якому випадку закупівлі проходитимуть через систему ProZorro.

«Проходять ці ціни через систему ProZorro, через відкриті тендерні торги. Навіть, якщо б кошти такі були і пройшли відкриті торги, і залишилися б ці кошти, вони б залишилися не у завідуючої дошкільного навчального закладу, для свого розпорядника, вони б повернулись в бюджет для подальшого його розподілення», - говорить заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Попри все, голова депутатської групи по контролю за використанням бюджетних коштів Олександр Рибак наполягає: за таку помилку мають понести відповідальність.

«Кожна цифра буде промоніторена, жодна цифра не пройде комісію. Я буду ініціювати запит у прокуратуру для того, щоб вони перевірили, і за це має хтось відповісти», - зазначив Олександр Рибак.

Як повідомляв Житомир.info, управління освіти хоче отримати з бюджету розвитку Житомира ще 5 млн 431 тис. грн на облаштування дитсадка №58, але вказана вартість інвентарю та обладнання викликає у депутатів подив та запитання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Рибак Ковтуненко управління освіти садочок комісія  
Матеріали по темі