Місто

Ми відтворили атмосферу Майдану, щоб це нікуди не ділось, – організатори про інсталяцію в житомирському «Жовтні»

19 February 2018, 19:54

Увечері 19 лютого у приміщенні колишнього кінотеатру «Жовтень» відбулась презентація тематичної інсталяції «Хронологічні події Майдану 2014. Погляд сьогодення». Над її створенням працювали спеціалісти управління культури міської ради, учні та викладачі художньої школи та працівники кінотеатру імені І.Франка, а окремі експонати надали безпосередні учасники протестних акцій 2013-2014 років.

Під час презентації в холі кінотеатру, де розміщена експозиція, погасили світло та почали транслювати архівні кадри новинних випусків центральних телеканалів від 2013 року.


За словами організаторів, в першу чергу, головна мета інсталяції – передати хоча б частину атмосфери, яка панувала тоді в країні.

«Ні в якому разі ми, хто долучився до інсталяції, ніяким чином не хотіли на чомусь спекулювати, ми просто відтворили атмосферу, бодай на 10 відсотків, того, що відбувалось тоді чотири роки тому. Ті події назавжди змінили нашу державу і назавжди змінили свідомість кожного з нас. Ми намагались просто пам’ятати і закликати всіх інших, щоб ми про це пам’ятали. Пам’ятали подвиг, пам’ятали ту надію і романтику людей, їх дії. Не забували і передавали з року в рік. Тут представлений не тільки цей хаос та атмосфера, а і художні картини дітей, і фотохронометраж подій від Леоніда Шрайбікуса, який був тоді на Майдані, і навіть імпровізована ялинка з усіма гаслами, які на ній тоді були», - розповідає спеціаліст управління культури Житомирської міської ради Олена Сердечна.

«Ми намагались трішки відтворити атмосферу, щоб усе це нагадати, щоб це все нікуди не ділось. Це такі речі, які ти вже ніколи не забудеш. багато було різних емоцій, відчуттів, ідей, моментами було страшно. Але це нічого, усім буває страшно», - ділиться житомирський художник Сергій Носок.

Нагадаємо, над виготовленням інсталяції працювали співробітники управління культури міської ради спільно з учнями і викладачами художньої школи та кінотеатром імені І.Франка.

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого житомирян запрошують вшанувати Героїв Небесної сотні, які трагічно загинули 4 роки тому на Майдані. 21 листопада 2017 року кілька сотень людей зібрались на майдані Корольова, щоб традиційним віче відзначити День Гідності та Свободи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Революція гідності Майдан Небесна сотня  
Матеріали по темі