Політика

​Депутатка облради хоче, щоб у Житомирській області демонтували ще два пам’ятники Леніну

21 February 2018, 12:48

Рекомендувати керівникам двох районів Житомирської області виконати закон України про декомунізацію в частині усунення публічного використання забороненої символіки хочуть на сесії обласної ради.

Відповідний проект рішення опублікували на сайті 20 лютого.

«Відповідно до ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності від ***, обласна рада

ВИРІШИЛА:

*Рекомендувати керівникам Коростенської райдержадміністрації, Ушомирської сільської об’єднаної територіальної громади Коростенського району, Черняхівської райдержадміністрації, Видиборської сільської ради Черняхівського району вжити заходів з усунення публічного використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів», – йдеться у проекті рішення.

Авторка проекту рішення Олена Галагуза у коментарі Житомир.info пояснила, що мова йде про демонтаж двох пам’ятників Леніну у селах Коростенського та Черняхівського районів, які досі не демонтовані відповідно до закону про декомунізацію.

«Мова йде про пам’ятники у селах Видибор Черняхівського району і Ковбащина Коростенського району. Це останні пам‘ятники Леніну в області, які дивним чином стоять на місцях і нікого не бентежать. У селі Ковбащина ніби кілька разів хотіли демонтувати, але не змогли, мовляв, дуже важко. Мені про це повідомили активісти, які моніторять ситуацію по всій Україні. Спершу я намагалася спілкуватися телефоном з керівництвом на місцях, але марно. Тому вирішила підготувати проект рішення на сесію», – розповіла депутатка облради Олена Галагуза.

Нагадаємо, Олена Галагуза хоче, щоб цей рік був у Житомирській області роком Миколи Сціборського.

Як повідомляв Житомир.info, рівно чотири роки тому, 21 лютого 2014 року, впродовж трьох годин активісти намагалися повалити пам’ятник Леніну на майдані Соборному у Житомирі. Наступного дня на місце, де стояв пам’ятник, юрбою сходилися люди, які хотіли на власні очі переконатися, що монумент дійсно знесли. Голову «вождя» встановили на барикадах перед облдержадміністрацією.

Після того, як вночі 21 лютого був повалений пам’ятник Леніну в Житомирі, подібна хвиля прокотилася й іншими райцентрами області.


Картинка житомирського дизайнера Іллі Стронґовського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ленінопад декомунізація галагуза Черняхів Коростень 
Матеріали по темі