Влада

Віце-прем’єр вважає, що об’єднання у спроможні громади унеможливлює сепаратизм

23 February 2018, 14:51

Для України як країни, яка зараз потерпає від прояву сепаратизму, анексії Криму, тимчасової окупації територій Донбасу вкрай важливо створити міцний фундамент з самодостатніх громад, жодна з яких не буде зацікавлена у відокремленні. Інструментом для цього є децентралізація. Громади, які мають систему управління, які самостійно вирішують всі питання, які отримують прямі кошти, як делеговані державою, так і через збір податків на своїх територіях, не стануть на шлях відокремлення. Об’єднання у спроможні громади унеможливлює сепаратизм.

Про це у програмі «Подія» з Миколою Вереснем на ТК «Прямий» повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, - інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Питання подальшого укрупнення районів актуальне. Нам потрібно, щоб вони виконували тільки ті функції, які лягають на них. Це питання співробітництва між громадами, це питання спільної інфраструктури, доріг, можливо, шкіл, старших шкіл, професійно-технічних училищ, коледжів. Можливо, це якісь лікарняні заклади, яких потребують декілька громад. Вирішення питання подальшого укрупнення всередині областей можливе на рівні законів», - зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець наголосив на питанні відповідальності органів місцевого самоврядування.

«З одного боку, держава повинна передавати повноваження, ресурси і фінанси. Але, з іншого боку, якщо порушується законодавство України або Конституція України, то хтось повинен зреагувати і звернутися до суду щодо таких рішень.Тут нам потрібно ще шукати на це відповіді, шукати можливості впливу та відповідні інструменти. Разом з тим такі інструменти мають бути моніторинговими і контрольними, а не каральними», - розповів Зубко.

Він також зауважив, що одне із головних питань сьогодні в Україні – це відсутність лідерського потенціалу на місцях, які можуть долучитися до реформ. Загалом, я вважаю, що будь-яка реформа, яка не впливає на життя кожної родини або людини, не має сенсу. Тому, країні наразі необхідні саме справжні лідери – лідери, які візьмуть на себе відповідальність – за громаду, ОСББ – і дійсно змінять якість життя. Реформи впроваджуються для українців, тому українці мають брати в них активну участь.

«Чому сьогодні в країні сформовано 710 ОТГ, а не 1,5 тисячі – головна причина – пошук лідерів в громадах, які готові взяти на себе відповідальність і змінити якість життя українців в освіті, охороні здоров’я, соціальних або адміністративних послугах тощо. І це не залежить від віку або фаху людей, дуже важливо аби всі розуміли, що впроваджувана Урядом реформа децентралізації без залучення в неї великої кількості фахових людей, неможлива. Спостерігати за змінами в країні, не включаючись в цей процес сьогодні не немислимо», - зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що усі реформи, які відбуваються в країні в першу чергу направлені на людей і головною умовою є участь в них українців.

«Сьогодні потрібні відходити від патерналізму, який існував в країні за радянських часів, а говорити про ефективність кожного – і урядовця, і управлінця на рівні місцевого самоврядування або бізнесмена – і робити дуже класні речі в країні Тому що реформа, наприклад, децентралізації – це не просто формування громад, зміна якості, наповнення бюджетів і передача фінансів. Бо ми про це звикли говорити – кількість мільярдів, які передані. А це – зміна система управління в державі», - підкреслив урядовець.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого Уряд схвалив законопроект Мінрегіону про новий адміністративно-територіальний устрій України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зубко децентралізація  
Матеріали по темі