Події

У США відреагували на загибель в зоні АТО медсестри з Житомирської області Сабіни Галицької

26 February 2018, 11:20

Протитанкова ракета «Фагот» вбила на Донбасі дівчину-медика Сабіну Галицьку, яка їхала рятувати місцевих мешканців від застуд, ревматизмів і тиску. На таке цинічне вбивство зреагували навіть у Білому домі, де вимагають провести розслідування.

Про йдеться у сюжеті ТСН.

Сабіну Галицьку поховали у селі Бастова Рудня Житомирської області. Дівчину поховали не у весільній сукні, а в українському військовому однострої. Її молодший брат Павло теж одягнув військову форму. Незабаром хлопець їде на фронт. Він не пробачить.

«Ці виродки пожалкують, що вони ступили на цю землю», - сказав брат Сабіни Павло Галицький.

«Приїхала восени. Там був обстріл у них, а вона тут божеволіла: «Там же мої хлопці залишилися, як же ж вони без мене». Останній раз оце казала: «Мамо, пишайся, ми два села відвоювали», - пригадала Тетяна Галицька, мама Сабіни.

Саме у звільнену від ворога Катеринівку прямувала бронемашина гірсько-штурмової бригади, коли командир групи почув перший постріл.

«Постріл був на граничній дистанції. Потрібно бути спеціалістом, аби влучити в машину на такій дистанції», - зазначив Володимир Буджак, командир машини.

І все ж ворожий стрілець влучив у правий борт.

«Коли перший снаряд прийшов, мене вирубило», - повідомив Мар'ян Романчич, водій.

У машині було четверо. Троє молодих хлопців дивом вижили.

«Основна частина ПТУРа залишилась на машині, ззовні, якби він цілий влетів, то там би було мінус чотири. Нікого б не залишилось», - вважає Мар'ян Романчич.

«Я впевнений, що стріляв добре навчений фахівець. Як кажуть, людина не з вулиці. Він, як мисливець, полював за цією машиною. З великої відстані влучив під саму башню. Під цією тонкою протикульовою бронею був не стрілець, снайпер або гранатометник, а дівчина-медик, бойове завдання якої було рятувати людей у звільненому селищі», - розповів кореспондент Андрій Цаплієнко.

«Витягнув Сабіну, вона вже ознак життя не подавала, та я не втрачав надії і продовжував допомогу надавати. До останнього я сподівався, що вона все ще жива», - додав Володимир Буджак, командир машини.

На війні солдати плачуть рідко і загибель їхньої сестрички саме той випадок, коли не стриматись. Кажуть, що у неї було більше сміливості, ніж у деяких чоловіків. Виїзд був звичайний, безпечний, як здавалося, але командир довго не хотів відпускати Сабіну, наче відчував. Іван, близький товариш Сабіни: «Їй відмовляли, вона стояла на сходах майже в сльозах, і от її взяли, мабуть, пожаліли, що вона у сльозах стоїть там».

До околиці звільненої Катеринівки, де чекали на її допомогу, Сабіна не доїхала 500 метрів. Життя дівчини-медсестри перервалося на роздоріжжі. Машина Сабіни не перша, яку підбили ракетою поблизу Катеринівки. У січні 2017 року у понівеченій машині загинув розвідник, капітан Віталій Сенюк. Його вбив постріл із протитанкового комплексу із над-далекої відстані на дорозі, яка вважалася безпечною. Загалом таких випадків можна нарахувати не менше півдесятка. Є всі підстави вважати, що на українців полює один і той самий стрілець.

«Я часто бував у цих звільнених селах, але так сталося, що жодного разу не бачив Сабіни. Вона завжди уникала камери. Навіть на кадрах, на яких медики гірсько-штурмової бригади доправляють хворих до лікарні, Сабіна не потрапляє в об’єктив. Уперше і востаннє ми перетнулися з нею на темному шосе. Її везли до рідної хати, а я прямував туди, де її не стало. І в той момент, коли просту сільську дівчину повертали додому крізь байдужі вогні мирних міст, пролунала різка заява найпотужнішої держави світу. Уперше від початку війни американський держдеп так реагує на загибель однієї людини», - зазначив Цаплієнко

Хізер Ноєрт, спікер Державного Департаменту США: «23-річна медик вбита під час надання допомоги мирним жителям поблизу лінії зіткнення. Цей інцидент є нагадуванням, що конфлікт у Східній Україні загострюється.

США закликали Росію вгамувати «своїх підручних» на Донбасі

Росія створила цей конфлікт у 2014 році і продовжує керувати своїми озброєними ставлениками на Донбасі. Сполучені Штати знову закликають Росію наказати своїм ставленцям дотримуватися цілковитого припинення вогню та погодитися на розміщення миротворчої місії».

Загибель Сабіни стає зовнішньо-політичним чинником, але жодні глобальні українські здобутки не повернуть матері її доньку.

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого 2018 року на Луганщині загинула медична сестра медичної роти 128 горно-штурмової бригади Сабіна Галицька, яка родом з Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сабіна Галицька війна АТО США  
Матеріали по темі