Місто

У червні на околиці Житомира має запрацювати комунальна сонячна електростанція за 400 мільйонів гривень

23 March 2018, 13:57

На території Глибочицької сільської ради під Житомиром збираються будувати наземну сонячну електростанцію потужністю 10,79/9,35 МВт. 16 березня завершився аукціон на виконання комплексу робіт з розробки проектно-кошторисної документації, а також будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт.

Організатор закупівель – КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради. Участь у торгах брали дві компанії – ТОВ «Піві Інжиніринг Україна»з Дніпра та «Представництво «Ріко Д.О.О.», яке і стало переможцем аукціону з пропозицією 100 млн 275 тисяч гривень – на 5 мільйонів менше за конкурента. За всі три тури аукціону компанії не змінювали свої цінові пропозиції. 23 березня опубліковане повідомлення про намір укласти договір з представництвом словенської компанії «Ріко Д.О.О.».

За планом реалізації проекту, завершити всі роботи та перейти до оформлення договору купівлі-продажу електроенергії з Держпідприємством «Енергоринок» мають на початку червня 2018 року.


Графік реалізації проекту, з матеріалів тендерної документації

21 березня 2018 року КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради оголосило ще один тендер – на закупівлю обладнання для сонячної електростанції. Очікувана вартість – 326 мільйонів гривень. Таким чином, навіть з урахуванням можливого зниження ціни на відкритих торгах, загальна вартість реалізації проекту складатиме щонайменше 400 мільйонів гривень.

У лютому 2017 року про цей проект розповідав мер Житомира Сергій Сухомлин. Для будівництва електростанції збиралися залучити близько 9 мільйонів євро: уряд Словенії мав надати 3 мільйони євро грантових коштів і ще 6 мільйонів євро на умовах пільгового кредиту.

За курсом 23 березня 2018 року вартість опублікованих тендерів – близько 13 мільйонів євро. У «Центрі інвестицій» пояснюють: потужність електростанції збільшили, її вартість зросла, а КП шукає кредитора серед українських банків.

«Якщо ми будемо брати кредит у словенському банку – він йтиме через український банк. І це нам невигідно, бо в євро там виходить вже 7% річних, а українські банки додають свої відсотки. А якщо ми говоримо про кредитування в українському банку, будь-якому, то йдеться про 6-6,5% річних. Нам більш вигідно працювати на таких умовах. Я саме другий день у Києві, ми обговорюємо цю тему з декількома банками. Подали заявки на «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «Приватбанк». Хто запропонує кращі умови, з тим ми і будемо підписувати кредитну лінію. У комерційному банку ми кредит брати не будемо, тільки у державному», - розповів Житомир.info директор КП «Центр Інвестицій» Валерій Горб.

Будувати збираються не земельній ділянці площею 18,3 га на території Глибочицької сільської ради, неподалік розв’язки у напрямку Києва. Право постійного користування цією ділянкою 9 вересня 2017 року оформили за комунальним підприємством «Центр інвестицій» Житомирської міської ради.


Земельна ділянка, на які планується будівництво СЕС

За матеріалами тендерної документації, там мають встановити понад 39 тисяч сонячних панелей, потужністю 275 Вт кожна, та 187 інверторів. Реалізація проекту пов’язана також з реконструкцією електропідстанцій та будівництвом нових повітряних лінії електропередачі, щоб під’єднатися до електромережі.


Схема розміщення панелей (зелений колір) за матеріалами ескізного проекту

Електроенергію, вироблену на сонячних електростанціях, ДП «Енергоринок» закуповує у виробників за «зеленим», завищеним тарифом. Рік тому мер Житомира розповідав, що електроенергія, вироблена на цій СЕС, не використовуватиметься для потреб міста, її продаватимуть. Щорічний дохід від СЕС планувався на рівні 1,6 млн євро. В інтерв’ю Житомир.info 14 лютого 2017 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що дохід від цієї сонячної електростанції міг би забезпечити виплати за кредитом для будівництва у Житомирі Палацу спорту, проект по будівництву СЕС має окупитися за 3-3,5 роки.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2017 року Житомирська міська рада оприлюднила меморандум про партнерство КП «Центр інвестицій» зі словенською компанією «RIKO d.o.o» й Центром міжнародного співробітництва та розвитку CMSR, а на сесії 20 квітня депутати міської ради одноголосно підтримали будівництво сонячної електростанції. 22 лютого цього року під час звіту про роботу за 2017 рік Сухомлин називав цей проект одним з двох найбільш масштабних на поточний рік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СЕС електростанція Центр інвестицій тендер аукціон електроенергія  
Матеріали по темі