Влада

У Житомирській області батьки через суд вимагають видати їхнім дітям на 16-ліття паперові паспорти

28 March 2018, 17:58

Батьки неповнолітніх дітей через суд вимагають визнати протиправними відмови районних відділів управління Державної міграційної служби у Житомирській області у видачі паперових паспортів їхнім дітям, яким виповнилося 16 років.

У Державному реєстрі судових рішень є інформація про низку таких позовів жителів Житомира, а також Коростенського, Овруцького, Ємільчинського та Любарського районів Житомирської області. Батьки в інтересах своїх неповнолітніх дітей судяться з Державною міграційною службою і вимагають видати їх дітям паспорти на бланках зразка 1994 року. З початку 2018 року суди у Житомирській області вже розглянули більше десятка таких позовів.

В одній з позовних заяв від 26 січня 2018 року особа звернулася до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Коростенського райвідділу Державної міграційної служби з вимогою видати її сину паспорт старого зразка, не використовуючи відцифрованих відбитків пальців та образу обличчя і без відцифрованого підпису.


Скріншот ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 26 січня 2018 року про відкриття провадження у справі

Це судове провадження, як і більшість подібних, 14 березня 2018 року суд зупинив до набрання чинності рішення Верховного Суду у зразковій справі. Маючи у провадженні 4 справи, спір у яких виник з аналогічних підстав, Житомирський окружний адміністративний суд 3 січня 2018 року ухвалив звернутися до Верховного Суду із поданням про розгляд ним як судом першої інстанції позову до Коростенського РВ Державної міграційної служби. Провадження у цій справі Житомирський окружний адмінсуд відкрив 30 листопада 2017 року. Позивачка вимагала видати їй паспорт у вигляді книжечки, бо виготовлення ID-паспорту суперечить її релігійним переконанням.

Провадження у зразковій справі Верховний Суд відкрив 15 лютого 2018 року. Перший розгляд справи відбувся 13 березня – суд залучив до справи управління Державної міграційної служби в Житомирській області як співвідповідача.

Втім, один з позовів вже завершився перемогою позивача. 5 грудня 2017 року Овруцький районний суд Житомирської області відкрив провадження за позовом мешканки Овруцького району, яка подала до суду на районний сектор Державної міграційної служби, який відмовлявся надавати її неповнолітній доньці паперовий паспорт, а отримання ID-картки суперечило релігійним переконанням її дитини. 10 січня 2018 року Овруцький районний суд задовольнив позов і зобов’язав ДМС видати їй паспорт у формі книжечки.


Мотивувальна частина рішення Овруцького районного суду від 10 січня 2018 року

Щоправда, завідувач Овруцького районного сектору ДМС подав апеляційну скаргу, і 19 лютого Житомирський апеляційний адміністративний суд відкрив провадження. Розгляд справи призначено на 11 квітня 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, 14 липня 2016 року Верховна Рада України прийняла закон, яким визначено оформлення паспортів громадянина України у формі id-картки всім категоріям громадян з 1 жовтня 2016 року. 12 квітня 2017 року начальник управління ДМС в Житомирській області Олександр Радько в прямому ефірі програми «Тема дня» розповів, які документи потрібні, щоб отримати ID-картку. За інформацією Державної міграційної служби, за 2017 рік у Житомирській області вже видали більше 33 тисяч паспортів у вигляді ID-картки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паспорт суд ДМС  
Матеріали по темі