Влада

Верховний суд вважає, що релігійні переконання жительки Житомирської області не є підставою для відмови від ID-картки

19 April 2018, 15:06

26 березня 2018 року Верховний суд України виніс рішення у справі за позовом жительки Житомирської області до Коростенського РВ управління Державної міграційної служби, яка хотіла отримати паспорт старого зразка. У листопаді 2017 року жінка звернулася до Житомирського окружного адмінсуду з вимогою визнати протиправною бездіяльність відділу УДМС щодо оформлення їй паспорту в формі паперової книжечки. Позивачка мотивувала свою відмову від отримання паспорту у вигляді ID-картки релігійними переконаннями.


Скріншот з рішення Верховного суду України від 26 березня 2018 року

Суд заяву прийняв і маючи у провадженні інші позови, що виникли з аналогічних підстав, 3 січня 2018 року ухвалив звернутися до Верховного суду, щоб цю справу розглянули як зразкову. 15 лютого 2018 року Верховний суд України відкрив провадження у цій справі і 26 березня відмовив у задоволенні позову. Пізніше у Єдиному реєстрі судових рішень опублікували повний текст документу.

«Доводи позивачки та її представника, з посиланням на норми Положення про паспорт і Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України (…) про наявність можливості оформити паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжечки ґрунтуються на помилковому трактуванні положень законодавства, і з огляду на вже зазначені мотиви названі підзаконні нормативні акти не можна використовувати як привід/підставу для порушення приписів Закону № 5492-VI та урядової Постанови № 302», - зазначається у мотивувальній частині рішення.

Крім того, суд зазначає, що релігійні переконання позивачки та інших громадян, що їх поділяють, не є підставою порушувати вимоги закону «Про єдиний державний демографічний реєстр» чи робити з нього винятки.


Рішення набирає силу після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення. Після набуття законної сили це рішення має враховуватися іншими судами при розгляді аналогічних типових справ.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області батьки через суд вимагають видати їхнім дітям на 16-ліття паперові паспорти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паспорт суд ДМС  
Матеріали по темі