Місто

​До кінця року в Житомирі для десантників побудують три гуртожитки поліпшеного типу

26 April 2018, 14:10

У Житомирі розпочали будівництво гуртожитків поліпшеного типу для військових-контрактників. Зараз на будівельному майданчику тільки розпочинаються підготовчі роботи, але вже до кінця року тут мають звести три нових гуртожитки. Загалом в Україні мають побудувати 184 таких об’єкти.

«Я не готовий зараз сказати конкретно по кожному гуртожитку. У нас зараз 120 процедур. Середній діапазон ціни коливається між 14 і 16 мільйонами гривень за кожне будівництво кожного гуртожитку. Це повна вартість будівництва за винятком внутрішньої меблів кімнат. Тобто це будівництво плюс обладнання кухонь меблями, але мінус меблі в самих кімнатах», - каже радник президента Юрій Бірюков.


Під час планування гуртожитків поліпшеного типу разом із волонтерською групою архітекторів працювали ветерани Збройних сил України, які бачили різноманітні умови проживання бійців українського війська. Саме їх досвід і брався за основу під час планування гуртожитків.

«У якийсь момент ми зібрали макет в натуральну величину двох кімнат, провели презентацію Верховному головнокомандувачу, Міністру оборони. І на цьому ж макеті ми все обкатував: куди які дверцята краще відкривати, де об що можна вдаритися, усували якісь недоліки, щось додавали. Тобто, це вже обкатаний в натуральну величину макет. Туди навіть речі розвішувалися і розставлялися. Звичайно, всі зауваження військових були максимально враховані», - розповідає архітектор Дарина Недозим.

«Тут будуть кімнати блочного типу, по дві в блоці, там де буде жити по п’ять чоловік. У них в блоці буде свій душ, свій туалет, умивальник. Це не буде в коридорі загального користування, як було раніше. Буде стояти свій холодильник на блок, в кімнатах будуть комфортабельні меблі. Не буде такого, як раніше: ліжко, тумба та стілець. Буде тумба біля ліжка, буде окрема шафа, буде комфортабельне ліжко. І не буде двоповерхових ліжок», - розповідає ветеран 95-ї десантно-штурмової бригади Олександр Погребиський.

Самі ж військовослужбовці кажуть: потреба житла у війську є високою, тому будівництву нових гуртожитків поліпшеного типу надзвичайно раді.

«Приблизно, але знову ж таки це можуть бути тільки мої слова, десь близько 70% військовослужбовців проживають за межами військової частини, і вони потребують розселення. І це було б дуже непогано - мати своє житло. Нещодавно був прийнятий закон про відшкодування військовослужбовцям витрат на оренду житла. Але взагалі я думаю, що набагато доцільніше проживати на території військової частини в гуртожитку поліпшеного типу замість того, щоб отримувати компенсацію», - каже офіцер відділення морально-психологічного забезпечення 95-ї десантно-штурмової бригади Максим Савенко.

Завершити будівництво перших трьох об’єктів мають до кінця 2018 року.

Нагадаємо, у серпні 2016 року Герой України з житомирської 95-ї бригади Олександр Порхун оглянув нову квартиру, ключі від якої йому вручив особисто Порошенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: десантник 95 бригада ЗСУ гуртожиток  
Матеріали по темі