Місто

Житомирянин звернувся до поліції зі скаргою на ФОП, яка обіцяла офіційне працевлаштування в Польщі, але обдурила

3 May 2018, 14:28

Останнім часом багато українців їдуть на заробітки за кордон, зокрема в Житомирі вдосталь оголошень про легальне закордонне працевлаштування, в пріоритеті – трудова міграція в Польщу.

«В Україні в останні кілька років посилилася як внутрішня, так і зовнішня трудова міграція, що, серед інших чинників, було зумовлено військовою агресією, макроекономічною кризою та погіршенням добробуту домогосподарств, високим рівнем молодіжного безробіття. Найбільше українці виїжджали на заробітки до Польщі, Росії, Італії та Чехії. Причому в останні роки потоки українських мігрантів до Польщі суттєво зросли (на тлі зростання економіки Польщі, спрощення правил працевлаштування, надання низки переваг та можливостей для українців, що мали карту поляка, зрештою спрощення перетину кордону через введення безвізового режиму з країнами ЄС). Натомість міграція до Росії зменшилася, у тому числі через складні міждержавні відносини. Зокрема, за даними Eurostat, 87% дозволів на проживання, які українці отримали в ЄС в 2016 році, їм надала Польща. За даними Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі, 95% всіх дозволів на працевлаштування, виданих Польщею у першому півріччі 2017 року, отримали українські громадяни», - зазначається в інфляційному звіті НБУ, оприлюдненому 1 лютого цього року.

Є багато розмов про те, що деякі фірми «кидають» людей: беруть гроші за свої послуги, але не працевлаштовують. Довести шахрайство взявся житомирянин Олександр Павлюк, який, за його словами, став жертвою ФОП Пасічник Тетяни Станіславівни.

14 березня Павлюк підписав договір з ФОП про надання послуг з працевлаштування. Предметом договору було зобов’язання виконавця щодо «забезпечення інфомаційного-консультативного-довідкового обслуговування замовника з метою отримання останнім польської національної візи», хоча в рекламі мова йде не лише про візу, але й про вакансії та повне працевлаштування.





Оформивши документи та сплативши по договору повну вартість послуг – 5 тисяч 500 грн, – чоловік 19 квітня виїхав до Польщі, але у місті Гданськ, де начебто була відкрита вакансія, його ніхто не чекав. 21 квітня Олександр Павлюк повернувся у Житомир та через кілька днів звернувся до поліції.

«Прошу вас прийняти міри до ФОП Пасічник Тетяни Станіславівни, яка не виконала умови укладеного між нами договору стосовно мого працевлаштування в Польщі», - зазначається у заяві на ім’я начальника Житомирської відділу ГУНП.


Чоловік також звернувся до ДФС та Держпродспоживслужби, якій скаржиться на розповсюдження ФОП «недобросовісної реклами» щодо повного працевлаштування в Польщі.


Олександр Павлюк сподівається, що його доказів вистачить поліції, щоб притягнути підприємицю до відповідальності за шахрайство.

«Зазвичай, немає такої доказової бази, бо всі спілкуються по інтернету, а я надав поліції повну доказову базу. До поліції часто звертаються ті, кого ошукали з працевлаштуванням, але немає документального підтвердження обману, а в мене воно є», - наголошує Павлюк.

За його словами, «працевлаштування» обійшлося у майже 10 тисяч гривень: заплатив 5 тис. 500 грн по договору, 500 грн за візу, на дорогу туди й назад пішло приблизно 3 тис. грн та ще витрати на термінове виготовлення біометричного паспорту.

Нагадаємо, в жовтні минулого року житомирські перевізники бідкалися, що не маршрутках не вистачає водіїв, бо вони виїхали на заробітки у Київ чи у Польщу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: робота Польща працевлаштування  
Матеріали по темі